[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) ::
جلد 7 شماره 2 صفحات 118-125 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی عوامل مرتبط با مصرف مکمل امگا 3 مبتنی بر سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی در پیشگیری از بیماری آلزایمر سالمندان
زهرا جلیلی، رضا توکلی، سحر جلیلی
چکیده:   (412 مشاهده)
زمینه و هدف:  بیماری آلزایمر شایع‌ترین نوع زوال عقلی است که ۵ تا ۱۰ درصد افراد ۶۵ سال به بالا با آن مواجه هستند؛ از این‌رو و با توجه به مطالعات، مصرف مواد حاوی امگا ۳ برای پیشگیری از این بیماری پیشنهاد می‌شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل مرتبط با مصرف مکمل امگا ۳ براساس سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی در پیشگیری از بیماری آلزایمر سالمندان است.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، ۳۳۳ سالمندی که در سال‌های ۱۳۹۴-۱۳۹۵ به مراکز بهداشتی- درمانی شهر تهران مراجعه کردند با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی انتخاب شدند. معیار ورود به مطالعه، سن بالای ۶۰ سال، مبتلا‌نبودن به بیماری آلزایمر و مصرف مکمل امگا ۳ در یک سال اخیر تعیین شد. داده‌های پژوهش براساس پرسشنامه مبتنی بر سازه‌های الگوی اعتقاد بهداشتی و پس از تعیین روایی و پایایی توزیع و جمع‌آوری شد، سپس تحلیل آن‌ها با استفاده از SPSS  نسخه ۱۶، صورت گرفت.
یافته‌ها: براساس نتایج مطالعه حاضر، میانگین رفتار پیشگیری با ۶/۴۸ (۰/
۰۰۱>P) و سازه منافع درک‌شده با میانگین ۳/۴۲ (۰/۰۰۱>P) به‌ترتیب بیشترین میانگین محاسبه شده است. کمترین میانگین کسب‌شده نیز سازه موانع درک‌شده به‌شمار می‌آید. همچنین نتایج این مطالعه همبستگی معنادار را میان آگاهی و سازه‌های حساسیت، شدت و منافع درک‌شده سالمندان مورد نظر با رفتار مصرف مکمل امگا ۳ نشان می‌دهد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه، آگاهی و اکثریت سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی با مصرف مکمل امگا۳ رابطه معناداری داشتند، لذا پیشنهاد می‌گردد مداخله آموزشی سالمندان به‌منظور ارتقاء رفتار پیشگیری از بیماری آلزایمر با تقویت سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی طراحی و اجرا گردد.
واژه‌های کلیدی: بیماری آلزایمر، سالمندان مدل اعتقاد بهداشتی، مکمل امگا 3
متن کامل [PDF 2725 kb]   (1654 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت
فهرست منابع
1. Goharinezhad S, Maleki M, Baradaran H, Ravaghi H. Futures of elderly care in Iran: A protocol with scenario approach. Med J Islam Repub Iran. 2016; 30: 416. [PMID]
2. Newton W, Mc Manus A. Consumption of fish and Alzheimer's disease. J Nutr Health Aging. 2011; 15(7):551-4552. PMID: 21808933. [DOI:10.1007/s12603-011-0065-x]
3. Tajvar M, Arab M, Montazeri A. Determinants of health-related quality of life in elderly in Tehran, Iran. BMC Public Health20088:323.
4. Langa K. Is the risk of Alzheimer's disease and dementia declining? Alzheimer's Research & Therapy. 2015; 7:34. [DOI:10.1186/s13195-015-0118-1] [PMID] [PMCID]
5. Conn V, Stuart G, Laraia T. Families as resources, caregivers and collaborative. Principles and practice of psychiatric nursing. 8th ed. USA: Mosby; 2009.
6. Sabayan B, Bonneux L. Dementia in Iran: how soon it becomes late! Arch Iran Med 2011; 14: 290-291.11. Sabayan B, Bonneux L. Dementia in Iran: how soon it becomes late! Arch Iran Med 2011; 14: 290-291.
7. Maghsoudnia S. Primary health care for old adults in IRAN. University of social welfare and rehabilitation sciences publication. 1st Ed. 1385: 117- 125.
8. S Roriz-Filho J, Sá-Roriz T, Rosset I, Camozzato A, Santos A, Chaves M, et al. (Pre)diabetes, brain aging, and cognition.Bioch him Biophys Acta. 2009 May; 1792(5):432-43. [DOI:10.1016/j.bbadis.2008.12.003] [PMID]
9. Maria van Gelder B, Tijhuis M, Kalmijn S, Kromhout D. Fish consumption, n-3 fatty acids, and subsequent 5-y cognitive decline in elderly men: the Zutphen Elderly Study. Am J Clin Nutr. 2007; 85:1142-7. [DOI:10.1093/ajcn/85.4.1142] [PMID]
10. Cummings J. Alzheimer's disease. N Engl J Med 2004; 351: 56-67. [DOI:10.1056/NEJMra040223] [PMID]
11. Bagheri Dizaj M, lavi Naeini A, Yekaninejad M, Mirzaei K. The relationship between dietary patterns and mild cognitive impairment in retired elderly women in Tehran. The Medical Journal of Mashhad University of Medical Sciences. 2007; 10:502-690
12. Dorandish A, Hosinzadeh M, Nematollahi Z, Evaluation of effective factors in seafood consumption in Mashad, Comparison of A homogeneous double-hurdle model. Agricultural Economics journal. 2016; 9(4):197-919
13. Thomas J, Thomas CJ, Radcliffe J, Itsiopoulos C. Omega-3 Fatty Acids in Early Prevention of Inflammatory Neurodegenerative Disease: A Focus on Alzheimer's disease. Biomed Res Int. 2015. [DOI:10.1155/2015/172801] [PMID] [PMCID]
14. Glanz K, Rimer BK, Viswanath K, editors. Health behavior and health education: theory, research, and practice. John Wiley & Sons; 2008: 8- 30.
15. Ghaffari M, Sharifirad G, Akbari Z, Khorsandi M, Hassanzadeh A. Health Belief Model-Based Education & Reduction of Cesarean among Pregnant Women: An Interventional Study. Journal of Health System Research. 2011; 7(2): 201-207.
16. Sharma M, Romas J. Theoretical Foundations of Health Education and Health Promotion 2nd Edition. Jones & Bartlett. 2012: 74-90.
17. Nejad Dadgar N, Shojaeizadeh D, Tol A, Hossaini M, Amani F. Assessing the Effect of Blended Educational Program Based on Health Belief Model on Adopting Preventive Behaviors in Alzheimer among Elders under Covering Ardebil Health Care Setting. Journal of Health System Research. 2014; 10(2): 386-394.
18. Lim G, Calon F, Morihara T, Yang F, Teter B, Ubeda O, et al. A Diet Enriched with the Omega-3 Fatty Acid Docosahexaenoic Acid Reduces Amyloid Burden in an Aged Alzheimer Mouse Model. Journal of Neuroscience. 2005; 25 (12): 3032-3040. [DOI:10.1523/JNEUROSCI.4225-04.2005] [PMID]
19. Jicha G, Markesbery W. Omega-3 fatty acids: potential role in the management of early Alzheimer's disease. Clin Interv Aging. 2010; 5: 45-61. [DOI:10.2147/CIA.S5231] [PMID] [PMCID]
20. Karimy M, Taher M, Azarpira H. Measure health belief model construct about nutritional practices of pregnant women in Saveh University of Medical Sciences. Sci J Hamadan Nurs Midwifery Fac. 2016; 24 (3):167-173. [DOI:10.21859/nmj-24034]
21. Baghyani Moghadam M, Eivazi S. Investigation of Factors Related to Lack of Using Fish at The Recommended Amount by WHO in Families of Javanrood(western Iran) According to Model Goal- directed Behavior (MGB). Scientific Journal of Ilam University of Medical Sciences. 2011; 19(1):39-45.
22. Matlabi M, Sharifirad G, Mostavafi F, Mohebi S, Azadbakht L. Factors Affecting Fish Consumption Based on Structures of Health Education. Journal of Health System Research. 2012; 8(4): 523-536.
23. Mazloomy S, Zahed S, Emami M, Barekatain M, Shahnazi H, Mahaki B, A study on the evaluation of relationship between the predisposing factors and practice and demographic variables in caregivers of patients with Alzheimer's diseases. Journal of Isfahan Medical School. 2015; 33(329): 429-441.
24. Horvath, Jaqueline D.C. Human papillomavirus knowledge, beliefs, and behaviors: questionnaire adaptation. European Journal of Obstetrics &Gynecology and Reproductive Biology.2016; 230: 103-108. [DOI:10.1016/j.ejogrb.2018.09.023] [PMID]
25. Maghsoudi A, Mohammadi Bavariani F, Salim S, Nejad-Haghighi E, Arabi H, Foruzanfar Z. The association between health promoting behaviors and quality of life in the elderly people of Ewaz, Navid No. 2016; 19(62): 16-23
26. Asadi Shavaki M, salehi L. Knowledge, belief and practice among elderly about osteoporosis based on Health Belief Model in Karaj city in 2014. Sci J Hamadan Nurs Midwifery Fac. 2016; 24 (2):86-97
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

jalili Z, tavakoli R, jalili S. The survey of Factors Related to Consumption of Omega-3 Supplements Based on the Constructs of Health Belief Model in the Elderly Alzheimer Prevention. Iran J Health Educ Health Promot. 2019; 7 (2) :118-125
URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1156-fa.html

جلیلی زهرا، توکلی رضا، جلیلی سحر. بررسی عوامل مرتبط با مصرف مکمل امگا 3 مبتنی بر سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی در پیشگیری از بیماری آلزایمر سالمندان . آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1398; 7 (2) :118-125

URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1156-fa.html



دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3921