[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پرداخت الکترونیک ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه نامه ها













..
:: دوره 10، شماره 2 - ( تابستان 1401 ) ::
جلد 10 شماره 2 صفحات 206-195 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر راهنمای ایمنی مواد غذایی سازمان جهانی بهداشت بر آگاهی، نگرش و رفتار زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت
علی رمضانخانی ، فرشته حسینی* ، محتشم غفاری ، سهیلا خداکریم ، سودابه یارمحمدی
چکیده:   (1908 مشاهده)
زمینه و هدف: کتابچه راهنمای پنج کلید دستیابی به غذای سالم تر و ایمن تر توسط سازمان بهداشت جهانی برای آموزش دست اندرکاران تولید غذا  جهت کاهش بار بیماری های منتقله از طریق غذا به عنوان یک استراتژی جهانی شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر راهنمای ایمنی مواد غذایی توسط سازمان بهداشت جهانی بر آگاهی، نگرش و رفتار زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر آبدانان انجام شد.

مواد و روش ها: این مطالعه به روش مداخله ای از نوع نیمه تجربی بر روی 117 زن مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر آبدانان در دو گروه (57 نفر گروه آزمون، 60 نفر گروه کنترل) در سال 99-1398 انجام گرفت. روش نمونه گیری بصورت در دسترس و برای سنجش آگاهی، نگرش و رفتار نمونه ها از نسخه اصلاح شده پرسش نامه راهنمای ایمنی مواد غذایی سازمان بهداشت جهانی که روایی صوری و پایایی آن انجام گرفت، استفاده شد. پرسش نامه در ابتدا مطالعه (پیش آزمون) و سپس یکماه بعد از مداخله (پس آزمون) تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 و با آمار توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکوئر و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته ها: بین دو گروه نمونه در این مطالعه از نظر مشخصات فردی تفاوت معناداری وجود نداشت(0/05P). همچنین تغییر معنا داری در میانگین و انحراف معیار نمرات آگاهی، نگرش و رفتار گروه کنترل  قبل و بعد مشاهده نشد(0/05
نتیجه گیری:  مداخله آموزشی مبتنی بر پنج کلید راهنمای ایمنی مواد غذایی سازمان بهداشت جهانی می تواند باعث بهبود آگاهی، نگرش و رفتار زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت گردد.   
 
واژه‌های کلیدی: آگاهی، نگرش، رفتار، زنان، راهنمای ایمنی مواد غذایی سازمان جهانی بهداشت
متن کامل [PDF 708 kb]   (897 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت
دریافت: 1400/4/11 | پذیرش: 1400/10/12
فهرست منابع
1. Milton A, Mullan B. Consumer food safety education for the domestic environment: a systematic review. British Food Journal. 2010;112(9):1003-22. [DOI:10.1108/00070701011074363]
2. Devleesschauwer B, Haagsma JA, Mangen M-JJ, Lake RJ, Havelaar AH. The global burden of foodborne disease. Food safety economics: Springer; 2018. p. 107-22. [DOI:10.1007/978-3-319-92138-9_7]
3. World Health Organization. Strengthening surveillance of and response to foodborne diseases: introductory module 2017 [
4. Aghdasi Z, Tehrani H, Esmaiely H, Ghavami M, Vahedian-Shahroodi M. Application of social cognitive theory on maternal nutritional behavior for weight of children 6 to 12 months with Failure to thrive (FTT). Iranian Journal of Health Education and Health Promotion. 2021;9(2):145-58. [DOI:10.52547/ijhehp.9.2.145]
5. Esfarjani F, Hosseini H, Mohammadi-Nasrabadi F, Abadi A, Roustaee R, Alikhanian H, et al. Development of a home food safety questionnaire based on the PRECEDE model: Targeting Iranian women. Journal of food protection. 2016;79(12):2128-35. [DOI:10.4315/0362-028X.JFP-16-029] [PMID]
6. Valero A, Rodríguez M-Y, Posada-Izquierdo GD, Pérez-Rodríguez F, Carrasco E, García-Gimeno RMJS, Prevention, et al. Risk factors influencing microbial contamination in food service centers. 2016:27-58. [DOI:10.5772/63029]
7. Dudeja P, Singh A, Sahni N, Kaur S, Goel S. Effectiveness of an intervention package on knowledge, attitude, and practices of food handlers in a tertiary care hospital of north India: A before and after comparison study. Medical journal armed forces índia. 2017;73(1):49-53. [DOI:10.1016/j.mjafi.2016.10.002] [PMID] [PMCID]
8. Langiano E, Ferrara M, Lanni L, Viscardi V, Abbatecola AM, De Vito E. Food safety at home: knowledge and practices of consumers. Journal of public Health. 2012;20(1):47-57. [DOI:10.1007/s10389-011-0437-z] [PMID] [PMCID]
9. Sterniša M, Možina SS, Levstek S, Kukec A, Raspor P, Jevšnik M. Food safety knowledge, self-reported practices and attitude of poultry meat handling among Slovenian consumers. British Food Journal. 2018. [DOI:10.1108/BFJ-06-2017-0360]
10. Lazou T, Georgiadis M, Pentieva K, McKevitt A, Iossifidou EJFC. Food safety knowledge and food-handling practices of Greek university students: A questionnaire-based survey. 2012;28(2):400-11. [DOI:10.1016/j.foodcont.2012.05.027]
11. Keikha F, Ansari H, khosravi M, Seraji M. The Effect of Educational Intervention on Health Literacy and Nutritional Performance of Female High School Students in Zahedan. Journal of Health Literacy. 2021;6(1):41-50.
12. Young I, Waddell L, Harding S, Greig J, Mascarenhas M, Sivaramalingam B, et al. A systematic review and meta-analysis of the effectiveness of food safety education interventions for consumers in developed countries. BMC public health. 2015;15(1):1-14. [DOI:10.1186/s12889-015-2171-x] [PMID] [PMCID]
13. Mwamakamba L, Mensah P, Fontannaz-Aujoulat F, Hlabana M, Maiga F, Bangoura F, et al. The WHO five keys to safer food: a tool for food safety health promotion. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development. 2012;12(4):6245-59. [DOI:10.18697/ajfand.52.WHO-1]
14. World Health Organization Five keys to safer food manual 2006. 2006.
15. Donkor ES, Kayang BB, Quaye J, Akyeh MLJIjoer, health p. Application of the WHO keys of safer food to improve food handling practices of food vendors in a poor resource community in Ghana. 2009;6(11):2833-42. [DOI:10.3390/ijerph6112833] [PMID] [PMCID]
16. Afolaranmi TO, Hassan ZI, Bello DA, Tagurum YO, Miner CA, Zoakah AI, et al. Training: A vital tool for improving the knowledge and practice of food safety and hygiene among food handlers in boarding secondary schools in Plateau State. Journal of Medicine in the Tropics. 2014;16(2):87. [DOI:10.4103/2276-7096.139061] [PMID] [PMCID]
17. Mendagudali RR, Akka KD, Swati IA, Shedole DT, Bendigeri N. Knowledge, attitude, and practices of food safety among women of Khaza bazar, the urban field practice area of KBN Institute of Medical Sciences, Kalaburagi, Karnataka. International Journal of Medical Science and Public Health. 2016;5(3):516-20. [DOI:10.5455/ijmsph.2016.20102015146]
18. Riaz BK, Alim MA, Islam AS, Amin KB, Sarker MAB, Hasan K, et al. Role of courtyard counselling meeting in improving household food safety knowledge and practices in Munshiganj district of Bangladesh. Nagoya journal of medical science. 2016;78(4):387.
19. Ghaffari M, Mehrabi Y, Rakhshanderou S, Safari-Moradabadi A, Jafarian SZJBph. Effectiveness of a health intervention based on WHO food safety manual in Iran. 2020;20(1):1-9. [DOI:10.1186/s12889-020-08541-8] [PMID] [PMCID]
20. Jahed G, GolestaniFar H, Ghodsi R, Mohammadi MJJRH. The knowledge and attitude of students in relation with health and food safety at Tehran University of Medical Sciences. Journal of Research & Health. 2012;2(1):154-61.
21. Barjaktarović-Labović S, Mugoša B, Andrejević V, Banjari I, Jovićević L, Djurović D, et al. Food hygiene awareness and practices before and after intervention in food services in Montenegro. Food control. 2018;85:466-71. [DOI:10.1016/j.foodcont.2017.10.032]
22. Burke A, Dworkin MJFPT. High school students as the target of an integrated food safety educational intervention: successful results of a pilot study. Food Protection Trends. 2016;36(3):206-20.
23. Mullan BA, Wong C, Kothe EJ. Predicting adolescents' safe food handling using an extended theory of planned behavior. Food Control. 2013;31(2):454-60. [DOI:10.1016/j.foodcont.2012.10.027]
24. Lange M, Göranzon H, Marklinder I. Self-reported food safety knowledge and behaviour among Home and Consumer Studies students. Food Control. 2016;67:265-72. [DOI:10.1016/j.foodcont.2016.03.014]
25. Özay I, Özyildirim BA. Food safety and food-borne illness approach of healthcare workers. International Journal of Food Safety, Nutrition, Public Health and Technology. 2017;9(2):7.
26. Shen M, Hu M, Sun Z. Assessment of school-based quasi-experimental nutrition and food safety health education for primary school students in two poverty-stricken counties of west China. PLoS One. 2015;10(12):e0145090. [DOI:10.1371/journal.pone.0145090] [PMID] [PMCID]
27. Safari Y, Sharafie K, Karimaei M, Asadi F, Ghayebzadeh M, Motlagh Z, et al. The role of educational intervention in changing knowledge and attitudes of rural homemakers in relation to food safety and hygiene: a case study: iran (2016). Annals of Tropical Medicine and Public Health. 2017;10(4). [DOI:10.4103/ATMPH.ATMPH_314_17]
28. Fein SB, Lando AM, Levy AS, Teisl MF, Noblet C. Trends in US consumers' safe handling and consumption of food and their risk perceptions, 1988 through 2010. Journal of food protection. 2011;74(9):1513-23. [DOI:10.4315/0362-028X.JFP-11-017] [PMID]
29. Teisl MF, Lando AM, Levy AS, Noblet CL. Importance of cohorts in analyzing trends in safe at-home food-handling practices. Food Control. 2016;62:381-9. [DOI:10.1016/j.foodcont.2015.10.040]
30. Feng Y, Bruhn C, Management H. Food safety education for people with diabetes and pregnant women: A positive deviance approach. Food Control. 2016;66:107-15. [DOI:10.1016/j.foodcont.2016.01.039]
31. Ovca A, Jevšnik M, Jereb G, Raspor P. Effect of educational intervention on young people, targeting microbiological hazards in domestic kitchens. Food Policy. 2016;61:156-62. [DOI:10.1016/j.foodpol.2016.03.004]
32. Park S-H, Kwak T-K, Chang H-J. Evaluation of the food safety training for food handlers in restaurant operations. Nutrition research and practice. 2010;4(1):58. [DOI:10.4162/nrp.2010.4.1.58] [PMID] [PMCID]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.SBMU.PHNS.1398.102



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ramezanhkani A, Hossaini F, Ghaffari M, Khodakarim S, Yarmohammadi S. The Effect of Educational Intervention Based on The Who Food Safety Manual on Knowledge, Attitude, And Behavior of Women Referred to Health Services Centers. Iran J Health Educ Health Promot 2022; 10 (2) :195-206
URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1767-fa.html

رمضانخانی علی، حسینی فرشته، غفاری محتشم، خداکریم سهیلا، یارمحمدی سودابه. تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر راهنمای ایمنی مواد غذایی سازمان جهانی بهداشت بر آگاهی، نگرش و رفتار زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1401; 10 (2) :195-206

URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1767-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 2 - ( تابستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645