[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1399 1399 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 35-44 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی عوامل موثر بر نگرش و قصد خرید مصرف‌کنندگان مواد غذایی ارگانیک: مدل معادلات ساختاری
لیلا آندرواژ، سحر جلیلی، سمانه زنجانی*
چکیده:   (447 مشاهده)
زمینه و هدف: استفاده از محصولات غذایی ارگانیک یک شیوه‌ی تفکر جدید در ارتباط با مواد غذایی، سلامت و طبیعت است. نگرش مصرف کنندگان به محصولات ارگانیک و نیز عوامل مؤثر بر افزایش مصرف این محصولات برای توسعه و تولید بیشتر و بهبود کیفیت این محصولات بسیار ضروری است. در این راستا تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر نگرش و قصد خرید مصرف‏کنندگان مواد غذایی ارگانیک انجام شده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، تعداد 384نفر از مراجعه کنندگان به 4 مرکز عرضه کننده محصولات ارگانیک در شهر تهران بصورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. داده‌های پژوهش بر مبنای پرسشنامه مبتنی بر سازه‌های مدل نگرش به محصولات ارگانیک و قصد خرید و رفتار خرید واقعی مصرف کنندگان، پس از تعیین روایی و پایایی پرسشنامه جمع‌آوری شد. تحلیل و آزمون فرضیات تحقیق به کمک نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و Amos نسخه 23 صورت گرفت.

یافته‌ها: براساس نتایج مطالعه حاضر، درک مصرف‏کننده از قیمت با مقدار 67/00= β و هنجار ذهنی با مقدار 0/42= β بیشترین تأثیر را در نگرش مصرف کنندگان نسبت به مواد غذایی ارگانیک دارند. همچنین در دسترس بودن، آگاهی بهداشتی و دانش مواد غذایی ارگانیک به ترتیب با مقدار 0/26= β، 0/15= β و 0/16= β در نگرش مصرف کنندگان و این نگرش بر قصد و رفتار خرید ایشان، تأثیر مثبت و معنادار دارد. R2 برای متغیرهای قصد و رفتار خرید 0/42و 0/53 و برای نگرش 0/89 محاسبه شد.

نتیجه گیری: با توجه به تأثیر مستقیم دانش مواد غذایی ارگانیک بر نگرش، قصد و رفتار خرید مصرف کنندگان، لذا به شرکت‎های تولید کننده این محصولات پیشنهاد می‎گردد در زمینه آگاهی افراد جامعه نسبت به این محصولات و بیان مزایای مصرف آن تبلیغات گسترده ای انجام دهند.

 
واژه‌های کلیدی: محصولات ارگانیک، آگاهی بهداشتی، نگرش
متن کامل [PDF 504 kb]   (138 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سلامت عمومی
دریافت: 1398/6/2 | پذیرش: 1398/10/19
فهرست منابع
1. Chia-Lin Hsu a, Mu-Chen Ch., Explaining consumer attitudes and purchase intentions toward organic food: Contributions from regulatory fit and consumer characteristics. Food Quality and Preference. 2014, 35, 6-13. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2014.01.005 [DOI:10.1016/j.foodqual.2014.01.005]
2. Razikordmahaleh L, Hatami J, Shobeiri SM, Noroozi O. Model of Education Policy for Food Safety: A Grounded Theory Study. Iranian Journal of Health Education and Health Promotion. 2018;6(4):383-92. [DOI:10.30699/acadpub.ijhehp.6.4.383]
3. Dörthe KR, Ellen MA. Differences between Occasional Organic and Regular Organic Food Consumers in Germany. Food and Nutrition Sciences, 2014, 5, 1914-1925 Published Online October 2014 in SciRes. http://www.scirp.org/journal/fns http://dx.doi.org/10.4236/fns.2014.519203 [DOI:10.4236/fns.2014.519203]
4. Ragvan N. Mageh R. A study on Consumer Purchase Intentions towards Organic Products. Paripex-Indian Journal of Research. 2013, 2(1), 111-114 [DOI:10.15373/22501991/JAN2013/41]
5. Luttikholt LW. Principles of organic agriculture as formulated by the International Federation of Organic Agriculture Movements. NJAS-Wageningen Journal of Life Sciences. 2007;54(4):347-60. [DOI:10.1016/S1573-5214(07)80008-X]
6. Billen G, Garnier J, Thieu V, Silvestre M, Barles S, Chatzimpiros P. Localising the nitrogen imprint of the Paris food supply: the potential of organic farming and changes in human diet. Biogeosciences. 2012;9(1):607-16. [DOI:10.5194/bg-9-607-2012]
7. Schleenbecker, R. and Hamm, U. Consumers' Perception of Organic Product Characteristics. A Review. Appetite. 2013, 71, 420-429. http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2013.08.020 [DOI:10.1016/j.appet.2013.08.020] [PMID]
8. Chen M.F. Consumer Attitudes and Purchase Intentions in Relation to Organic Foods in Taiwan: Moderating Effects of Food-Related Personality Traits. Food Quality and Preference, 2007, 18, 1008-1021. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2007.04.004 [DOI:10.1016/j.foodqual.2007.04.004]
9. Singh A, Verma P. Factor's influencing Indian consumers' actual buying behavior towards organic food products. Journal of Cleaner Production; 2017.167, 473-483. DOI: 10.1016/j.jclepro.2017.08.106 [DOI:10.1016/j.jclepro.2017.08.106]
10. Peattie K., Crane A. Green Marketing: Legend, Myth, Farce or Prophesy? Qualitative Market Research: An International Journal. 2005, 8(4), 357-370 [DOI:10.1108/13522750510619733]
11. Thøgersen J., Zhou Y., Huang G. How stable is the value basis for organic food consumption in China? Journal of Cleaner Production; 2016. 134 , 214-224 [DOI:10.1016/j.jclepro.2015.06.036]
12. Abdi N, Taghdisi Mh, Zamani alavijeh F, Sadeghi R. Nutrition literacy promotion ,effective approach for society health promotion. Journal of Health Literacy. 2018;3(3):199-202. [DOI:10.22038/jhl.2018.35136.1015]
13. Shafie FA, Rennie D. Consumer perceptions towards organic food. Procedia-Social and Behavioral Sciences. 2012;49:360-7. [DOI:10.1016/j.sbspro.2012.07.034]
14. Brown E., Dury S., & Holdsworth M. Motivations of consumers that use local, organic fruit and vegetable box schemes in Central England and Southern France, Appetite Journal; 2009. 53,183-188. [DOI:10.1016/j.appet.2009.06.006] [PMID]
15. Vukmirovic M. The effects of food advertising on food-related behaviors and perceptions in adults: A review, Food Research International; 2015. doi: 10.1016/j.foodres.2015.05.0 [DOI:10.1016/j.foodres.2015.05.011] [PMID]
16. Saleki ZS., Seyedsaleki SM., Rahimi MR. Organic food purchasing behavior in Iran. International Journal of Business & Social Science; 2012. 3(13), 278-285
17. Gan C., Wee H. Ozanne L., Kao T. H. Consumers' purchasing behavior towards green products in New Zealand. Innovative Marketing; 2008. 4(1), 93-102
18. Makatouni A. What motivates consumers to buy organic food in the UK? Results from a qualitative study. British Food Journal; 2002. 104(3-5), 345-352 [DOI:10.1108/00070700210425769]
19. Zundel C., Kilcher L. Issue's paper: Organic agriculture and food availability. In N. Scialabba (Ed.), Organic agriculture and food availability. Paper presented in International Conference on Organic Agriculture and Food Security. Rome, Italy: FAO. 2007, 1-25.
20. Young W., Hwang K., McDonald S., Oates C. J. Sustainable consumption: green consumer behavior when purchasing products. Sustainable Development; 2010. 18(1), 20-31. [DOI:10.1002/sd.394]
21. Shahdati A, Al-Husseini Al-Modrrasi SM. Prerequisite to Design a Health Promotion Intervention with a Social Marketing Approach to Reduce Fast Food Consumption among Students: A Formative Research with Mixed-Methods Approach. Iranian Journal of Health Education and Health Promotion. 2019;7(4):371-87. [DOI:10.29252/ijhehp.7.4.371]
22. Momenpoor NI; Hassani MO; Ghasemzadeh AB. The Effec of Consumers' Perceptions on the Attitude Towards Organic Foods in the Yazd. Organizational Culture Management; 2018. 16(1) 195-217
23. Justin PA, Ashwin MO, Jayesh PA. Predicting green product consumption using theory of planned behavior and reasoned action. Journal of Retailing and Consumer Services; 2016. 29. 123-134. [DOI:10.1016/j.jretconser.2015.11.006]
24. Alami A, Tavakoly Sany SB, Tehrani H, Lael- Monfared E, Hosseini Z, Jafari A. The effect of educational intervention on iron and vitamin D consumption based on the theory of planned behaviour in Iranian adolescent girls: a quasi-experimental study. International Journal of Health Promotion and Education. 2019;57(6):316-31. [DOI:10.1080/14635240.2019.1632732]
25. Yazdanpanah MA, Hasheminezhad AZ. Determine Factors That Influenced Students' Intention Regarding Consumption of Organic Product: Comparison Theory of Planned Behaviour and Health Belief Model. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research. 2016, 46(4) 817-831
26. Smith, S. & Paladino, A. Eating clean and green? Investigating consumer motivations towards the purchase of organic food, Australasian Marketing Journal (AMJ),2010; 18(2), 93-104. [DOI:10.1016/j.ausmj.2010.01.001]
27. Hjelmar, U. Consumers" purchase of organic food products, A matter of convenience and reflexive practices, Appetite,2011; 56(2), 336-344. [DOI:10.1016/j.appet.2010.12.019] [PMID]
28. Harrtmann, A., Sundqvist, S. Subjective norms, attitudes and intentions of Finnish consumers in buying organic food. British Food Journal. 2005; 107(11), 808- 822. [DOI:10.1108/00070700510629760]
29. Keles, I. & Bekimbetova, T. Measuring Attitudes towards 'Green' Purchases: A Study of University Students in Kyrgyzstan. Universal Journal of Industrial and Business Management. 2013; 1(2): 46-49.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Andervazh L, jalili S, zanjani S. Studying the Factors Affecting the Attitude and Intention of Buying Organic food consumers: structural equation model. Iran J Health Educ Health Promot. 2020; 8 (1) :35-44
URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1323-fa.html

آندرواژ لیلا، جلیلی سحر، زنجانی سمانه. بررسی عوامل موثر بر نگرش و قصد خرید مصرف‌کنندگان مواد غذایی ارگانیک: مدل معادلات ساختاری. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1399; 8 (1) :35-44

URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1323-fa.html



دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1399 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4139