:: دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1395 ) ::
جلد 4 شماره 2 صفحات 148-139 برگشت به فهرست نسخه ها
کاربرد نظریه خودکارآمدی در آموزش تغذیه و کنترل وزن دانش‌آموزان دبیرستانی دختر چاق و دارای اضافه‌وزن
صدیقه امیری زاده ، قدرت الله شاکری نژاد* ، پروین شهری ، امل ساکی مالحی
چکیده:   (9957 مشاهده)

زمینه و هدف: خودکارآمدی درک‌شده یکی از مهم‌ترین عوامل پیش‌بینی­کننده رفتار است. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر آموزش مبتنی بر خودکارآمدی بر کنترل وزن در دانش‌آموزان دختر دبیرستانی چاق و دارای اضافه‌وزن بود.

مواد و روش‌ها: این مطالعه مداخله‌ای دو گروهی بود که بر روی 154 نفر از دختران دبیرستانی 15-17 ساله چاق و دارای اضافه‌وزن انجام شد. دانش­آموزان به‌طور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. داده­ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد کلارک جمع‌آوری شد. چهار جلسه برنامه آموزشی برای گروه آزمون اجرا گردید و نتایج آن بعد از مداخله در هر گروه بررسی گردید. داده‌ها با آزمون‌های کای­اسکوئر، تی مستقل، تی زوجی، من­ویتنی و ویلکاکسون و آنالیز کوواریانس و با استفاده از  SPSS 22تجزیه‌وتحلیل شدند.

یافته‌ها: تفاوت معناداری در گویه­های فشار اجتماعی (p<0/001)و دسترسی به مواد غذایی(p=0/008) بعد از مداخله در گروه آزمون مشاهده شد ؛ ولی در گویه‌های تجربه هیجان‌های مثبت، هیجان‌های منفی و ناراحتی‌های جسمی تفاوت معناداری مشاهده نشد. در گروه کنترل این تفاوت در هیچ‌کدام از گویه‌ها معنادار نبود (05/0p>).

نتیجه‌گیری: مداخله در برنامه‌هایی مانند ارتقای خودکارآمدی می‌تواند نتایج مثبتی در تشویق نوجوانان به انتخاب سبک زندگی سالم داشته و به پیشگیری از چاقی و اضافه‌وزن در آنان کمک بسزایی کند.

نوع مقاله: مطالعه پژوهشی.

واژه‌های کلیدی: آموزش تغذیه، خودکارآمدی، اضافه‌وزن، چاقی، نمایه توده بدنی (BMI)، دانش‌آموزان دختر دبیرستانی، دزفول
متن کامل [PDF 904 kb]   (4166 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1394/7/24 | پذیرش: 1395/3/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها