زمینه و هدف: وسایل نقلیه یکی از علتهای شایع حوادث در دانشآموزان است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تفاوتهای جنسیتی در رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی و عوامل شناختی مرتبط با آن در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر خرمآباد انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی و مقایسهای است. 360 دانشآموز مقطع ابتدایی شهرستان خرمآباد در سال تحصیلی 1393-1394 به روش نمونهگیری چندمرحلهای انتخاب و به پرسشنامه اطلاعات جمعیتشناختی و سؤالات مربوط به سازههای الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار پاسخ دادند. دادههای بهدستآمده با استفاده از SPSS20 و آزمونهای آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون گامبهگام، لامبدای ویلکز و تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: خودکارآمدی درکشده، موانع درکشده و منافع درکشده توانستند 4/21 درصد تغییرات مربوط به متغیر رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی را پیشبینی کنند. همچنین بین باورهای دانشآموزان دختر و پسر در کلیه سازههای الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار تفاوت معناداری ازلحاظ آماری مشاهده شد.
نتیجهگیری: دانشآموزان پسر نسبت به دانشآموزان دختر آگاهی کمتری نسبت به سازههای الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار داشتند. لذا استفاده از آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در ارتقای فرهنگ ایمنی دانشآموزان (و خصوصاً در پسران) ضروری است.