:: دوره 6، شماره 4 - ( زمستان-1397 1397 ) ::
جلد 6 شماره 4 صفحات 348-340 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسۀ اثربخشی درمان شناختی ـ رفتاری و رژیم‌درمانی بر کاهش وزن و ارتقای خودکارآمدی سبک زندگی در افراد مبتلا به چاقی
پریسا گل‌کاریان ، عبدالله شفیع‌آبادی* ، علی دلاور
چکیده:   (7156 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از عمده‌ترین مشکلات جامعه‌های درحال‌توسعه چاقی است و شیوع آن پیوسته در حال افزایش است. این پژوهش با هدف مقایسۀ اثربخشی درمان شناختی ـ رفتاری و رژیم‌درمانی بر کاهش وزن و ارتقای خودکارآمدی سبک زندگی در افراد مبتلا به چاقی انجام شد.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون بود. از میان افراد مبتلا به چاقی مراجعه‌کننده به مراکز مشاورۀ روان‌شناختی و کلینیک‌های تغذیۀ شهر تهران، ۳۰ فرد ۴۰-۲۰ ساله با روش دردسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. گروه‌ها ۱۰ جلسه (هفته‌ای یک جلسه) آموزش دیدند و شاخص تودۀ بدنی و خودکارآمدی سبک زندگی Clark و همکاران در مراحل پیش‌آزمون و پس‌آزمون اندازه‌گیری شد. داده‌ها با روش‌های تی-تست و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که هر دو روش درمان شناختی ـ رفتاری و رژیم‌درمانی در کاهش وزن و ارتقای خودکارآمدی سبک زندگی افراد مبتلا به چاقی مؤثر هستند. همچنین روش درمان شناختی ـ رفتاری در مقایسه با رژیم‌درمانی باعث کاهش معنادار وزن و ارتقای معنادار خودکارآمدی سبک زندگی افراد مبتلا به چاقی می‌شود (۰/۰۰۱>P).
نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از اهمیت هر دو روش به‌ویژه روش درمان شناختی ـ رفتاری در کاهش وزن و ارتقای خودکارآمدی سبک زندگی افراد مبتلا به چاقی است. بنابراین مشاوران و درمانگران می‌توانند هر دو روش را برای کاهش وزن و ارتقای خودکارآمدی سبک زندگی افراد مبتلا به چاقی استفاده کنند.

 
واژه‌های کلیدی: درمان شناختی ـ رفتاری، رژیم‌درمانی، وزن، خودکارآمدی، سبک زندگی، چاقی
متن کامل [PDF 2737 kb]   (3659 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مداخلات ارتقای سلامت
دریافت: 1397/3/14 | پذیرش: 1397/4/26



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 4 - ( زمستان-1397 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها