Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
آموزش بهداشت و ارتقای سلامت
Iran J Health Educ Health Promot
Medical Sciences
http://journal.ihepsa.ir
1
admin
2345-346X
2345-3265
10.22034
fa
jalali
1393
5
1
gregorian
2014
8
1
2
2
online
1
fulltext
fa
عوامل مرتبط با مصرف غذاهای آماده در شهر بندرعباس: یک مطالعه مبتنی بر جمعیت
Effective Factors related to Fast-foods Consumption in Bandar Abbas: A Community-Based Study
پژوهشي
Research
<div align="right"><b>زمینه و هدف: </b>افزایش قابلتوجهی در مصرف غذاهای آماده یا فستفودها در دهههای اخیر دیدهشده است. درنتیجه استفاده زیاد از این غذاهای پرکالری و چرب و عدم تعادل بین انرژی دریافتی و مصرفی، شانس ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی عروقی در افراد بهشدت افزایش داده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با مصرف غذای آماده در شهر بندرعباس در سال 1392 انجام گرفت. <br><b>مواد وروش ها:</b> پژوهش حاضر مطالعهای توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی بود. جامعه آماری را 600 نفر مصرفکننده غذاهای آماده تشکیل داد. روش نمونهگیری ترکیبی از تصادفی خوشهای و آسان در دسترس بود. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه محققساخته جهت سنجش علل گرایش مردم به مصرف غذاهای آماده بود. روایی پرسشنامه توسط متخصصین و پایایی آن در مرحله مطالعه اولیه (پایلوت) مورد تائید قرار گرفت. برای تفسیر دادهها از نرمافزار SPSS16 و روشهای آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، تعداد و درصد) و تحلیلی (ANOVA و کایاسکوئر دو) استفاده شد. همچنین 05/0 >p ازنظر آماری معنادار تلقی گردید.
<br><b>یافتهها:</b> در این مطالعه 52% افراد مرد بوده و 303 نفر (5/50%) از بین غذاهای آماده پیتزا را ترجیح داده بودند. در افراد زیر 25 سال مصرف غذاهای آماده بیشتر از سایر گروههای سنی دیده شد. افراد تحصیلکرده دانشگاهی بیشتر از سایر مقاطع تحصیلی مصرفکننده غذاهای آماده بودند. <br><br><b>نتیجهگیری: </b>مصرف غذاهای آماده در افراد جوان و دارای تحصیلات دانشگاهی بیشتر دیده شد. شاید محل سکونت، تحصیلات، وضعیت اشتغال در نوع مصرف غذاهای آماده و همچنین تکرار مصرف این غذاها دخیل باشد.<br> <b>نوع مقاله:</b> مطالعه پژوهشی.
</div>
<b>Background and objective</b>: In recent decades there has been a growing increase in the consumption of fast-foods. As a result of over-consumption of these high-calorie and fatty foods and the unbalance between the received and consumed energy, the chance of affliction with cardiovascular diseases and diabetes in individuals has rised. The present research sought to determine the effective factors related to the consumption of fast-foods in Bandar Abbas in 2013.<br><br><b> Methods:</b> The present research was descriptive/analytic and of a cross-sectional type. Research population was comprised of 600 fast-food consumers. The samples were selected using a combination of cluster sampling and convenient sampling. The instrument used for gathering data was a researcher-made questionnaire (RMQ) to measure the reasons for people’s tendency toward consuming fast-foods. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was established in the pilot study. SPSS16 was used to analyze the data. Descriptive statistics (mean, SD, frequency and percentage) as well as analytical statistics (ANOVA and Chi-squared test) were used. Significance level was set at <0.05.<br><br> <b>Results:</b> 52% of subjects were male and 303 (50.5%) of them preferred pizza among fast-foods. Fast-food consumption was most prevalent among individuals below 25 years of age. Subjects with university degrees consumed fast-food more than others.<br><br><b> Conclusion:</b> Consuming fast-foods was more prevalent among youngster and those with academic degrees. Place of residence, education and employment could be involved in the recurrent consumption of fast foods.<br> <b>Paper Type:</b> Research Article
رفتار تغذیهای, رفتار غذاخوردن, وضعیت مصرف, , غذاهای فوری, غذاهای آماده, سلامت, سبک زندگی.
Feeding behavior, Eating behavior, Consumption status, Fast foods, Ready-Prepared foods, Health, Life style
77
86
http://journal.ihepsa.ir/browse.php?a_code=A-10-161-2&slc_lang=fa&sid=1
Sakineh
Dadipoor
سکینه
دادیپور
mdadipoor@yahoo.om
10031947532846001287
10031947532846001287
No
Hormozgan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
Abdoulhhossain
Madani
عبدالحسین
مدنی
madani.f@yahoo.com
10031947532846001288
10031947532846001288
No
Hormozgan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
Amin
Ghanbarnejad
امین
قنبرنژاد
amin.ghanbar@gmail.com
10031947532846001289
10031947532846001289
No
Hormozgan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
Ali
Safari Moradabadi
علی
صفری مرادآبادی
alisafari_31@yahoo.com
10031947532846001290
10031947532846001290
Yes
Firouz
Amani
فیروز
امانی
10031947532846001291
10031947532846001291
No
Marzieh
Hosseini
مرضیه
حسینی
10031947532846001292
10031947532846001292
No
Hamideh
Yeganeh
حمیده
یگانه
10031947532846001293
10031947532846001293
No