[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پرداخت الکترونیک ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه نامه ها













..
:: دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1402 ) ::
جلد 11 شماره 4 صفحات 379-365 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی الگوی کارآفرینی اجتماعی در آموزش و پیشگیری دیابت در ایران با رویکرد داده بنیاد
پروین بنابی نقده ، جمشید عدالتیان شهریاری* ، روح اله زابلی
چکیده:   (882 مشاهده)
زمینه و هدف: کارآفرینان اجتماعی می توانند اثربخش تر از دولت ها نیازهای اساسی برای آب، فاضلاب، مراقبت‌های بهداشتی اولیه یا مراقبت‌های تخصصی را پاسخ دهند. با توجه به عدم وجود الگوی کارآفرینی اجتماعی در آموزش و پیشگیری دیابت در ایران، این مطالعه با رویکرد نظریه داده بنیاد به طراحی الگو از دیدگاه متخصصان و کارآفرینان فعال در این حوزه پرداخته است.

مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه کیفی است که با روش داده بنیاد انجام شد. انتخاب شرکت‌کنندگان با روش نمونه‌گیری نظری بود. معیارهای انتخاب شامل فعالان بخش دیابت، کار آفرینان اجتماعی، مسوولین وزارت بهداشت در حوزه دیابت، سازمانهای مردم نهاد بودند. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. حد اشباع 12 نفر بود. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق انجام شد. بر اساس روش گراندد تئوری اشتراووس و کوربین(2014) مصاحبه ها تحلیل گردید. فرایند تحلیل از طریق نرم افزار اطلس تی آی نسخه 9 انجام گردید.

یافته ها: تعداد 435 کد اولیه در قالب 21 زیر مضمون و 12 مقوله شناسایی گردید. الگوی کارآفرینی اجتماعی شامل پیشایندها، مداخلات و تعاملات و پیامدها بود. پیشایندها شامل آموزش و توانمند سازی، محرومیت زایی، جذب و تولید منابع، حفاظت مالی و حمایت طلبی بود. مداخلات و تعاملات شامل آموزش آبشاری و همتایان، تامین مالی و سرمایه گذاری، توانمند سازی و ظرفیت سازی سمن ها، جهت دهی و هدایت بیماران، کسب انتفاع  و سود آوری مالی، مشاوره و پژوهش، همکاری و هماهنگی بین بخشی و در نهایت پیامدها شامل مقولات ارتقای سواد سلامت، بین المللی سازی اقدامات، حرفه ای گرایی در پیشگیری و آموزش دیابت، مراکز تخصصی دیابت، نظارت و پایش دیابت بوده است.

نتیجه گیری: برای اثربخشی بیشتر فعالیت های آموزش و پیشگیری دیابت باید از الگوهای مدرن و سازمان یافته تر مانند کارآفرینی اجتماعی بهره گرفت. بازمهندسی ساختار انجمن ها، بازتعریف نقش و تعاملات با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و استفاده از بازرایابی اجتماعی و کسب انتفاع و مدیریت هزینه ها می تواند در پیشبرد اهداف برنامه های ملی پیشگیری و کنترل دیابت در کشور نقش به سزایی داشته باشد. با اتخاذ رویکردهای نوآورانه در ارتقای سلامت و تندرستی جامعه می توان آموزش و پیشگیری دیابت را اجرا نمود.

 
واژه‌های کلیدی: دیابت، آموزش، پیشگیری، کار آفرینی اجتماعی
متن کامل [PDF 582 kb]   (414 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت
دریافت: 1402/3/13 | پذیرش: 1402/9/8
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: 1400/134587



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bonabi Naghadeh P, Edalatian Shahriari J, Zaboli R. Designing a Model of Social Entrepreneurship in Diabetes Education and Prevention in Iran: A Grounded theory. Iran J Health Educ Health Promot 2023; 11 (4) :365-379
URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-2462-fa.html

بنابی نقده پروین، عدالتیان شهریاری جمشید، زابلی روح اله. طراحی الگوی کارآفرینی اجتماعی در آموزش و پیشگیری دیابت در ایران با رویکرد داده بنیاد. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1402; 11 (4) :365-379

URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-2462-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4660