[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) ::
جلد 7 شماره 3 صفحات 328-338 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی و اعتباریابی ابزار بررسی آگاهی و عملکرد کشاورزان پسته‌کار درمورد سم آفلاتوکسین و راه‌های پیشگیری از تولید آن در محصول پسته
مهندس پروانه یکزمانی ، دکتر آزاده اشتری نژاد ، دکتر طاهره دهداری ، مهندس بتول مسروری ، دکتر جمیله ابوالقاسمی
چکیده:   (242 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به ضرورت سنجش آگاهی و عملکرد افراد به‌منظور طراحی مداخلات آموزشی مناسب برای پیشگیری از تولید آفلاتوکسین بر محصول پسته، هدف مطالعه حاضر طراحی و اعتباریابی ابزاری برای سنجش آگاهی و عملکرد کشاورزان پسته‌کار درمورد آفلاتوکسین و راه‌های پیشگیری از تولید آن در محصول پسته است.
مواد و روش‌ها: طراحی پرسش‌های پرسشنامه ابتدا با مروری بر مطالعات و دیدگاه‌های متخصصان و کشاورزان صورت گرفت. سپس، اعتبار صوری و محتوای کمی آنها به کمک مصاحبه با کشاورزان و پنل متخصصان بررسی و شاخص روایی محتوی و نسبت روایی محتوای پرسش‌های پرسشنامه اندازه‌گیری شد. همچنین از روش آزمون مجدد و تحلیل عاملی اکتشافی (380 کشاورز) برای پایایی و روایی سؤالات استفاده شد.
یافته‌ها: در بررسی روایی صوری و روایی محتوی کمی، یک پرسش از عملکرد و آگاهی حذف و دو پرسش آگاهی و عملکرد نیز ویرایش شد. پرسش‌های دارای شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا به‌ترتیب 0/79≥ و 0/62≥ در پرسشنامه باقی ماندند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نیز برای سه دسته پرسش‌های آگاهی و عملکرد مناسب بود. نتایج تست بارتلت معنادار بود و فرضیه صفر نیز رد شد. با توجه به بارهای عاملی بالاتر از 0/3، در این مرحله هیچ پرسشی حذف نشد. درنهایت، پرسشنامه آگاهی با 18 و پرسشنامه عملکرد نیز با 10 پرسش تأیید شدند.
نتیجه‌گیری: پرسشنامه مطالعه حاضر می‌تواند در تعیین آگاهی و عملکرد کشاورزان در زمینه سم آفلاتوکسین و راه‌های پیشگیری از تولید آن در محصول پسته و طراحی مداخلات آموزشی مناسب برای این گروه استفاده شود.


 
واژه‌های کلیدی: آفلاتوکسین، پسته، آگاهی، عملکرد، کشاورزان، روان سنجی
متن کامل [PDF 982 kb]   (65 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت
فهرست منابع
1. Van Plaggenhoef W, Batterink MH, Trienekens JH. International trade and food safety, overview of legislation and standards.
2. Alami A, Zarei F, Tehrani H, Hosseini Z, Jafari A. Perceived challenges of the Schools Iron Aid National Plan from stakeholder perspectives. Tehran University Medical Journal TUMS Publications. 2019;77(4):257-66.
3. Wild CP. Aflatoxin exposure in developing countries: the critical interface of agriculture and health. Food and Nutrition Bulletin. 2007 Jun;28(2_suppl2):S372-80. [DOI:10.1177/15648265070282S217] [PMID]
4. Liu Y, Yan T, Li Y, Cao W, Pang X, Wu D, Wei Q. A simple label-free photoelectrochemical immunosensor for highly sensitive detection of aflatoxin b 1 based on cds-fe 3 o 4 magnetic nanocomposites. RSC Advances. 2015;5(25):19581-6. [DOI:10.1039/C4RA15918G]
5. Marechera G, Ndwiga J. Farmer perceptions of aflatoxin management strategies in lower Eastern Kenya. Journal of Agricultural Extension and Rural Development. 2014 Dec 1;6(12):382-92.
6. Cheraghali AM, Yazdanpanah H. Interventions to control aflatoxin contamination in pistachio nuts: Iran experience. Journal of food safety. 2010 May;30(2):382-97. [DOI:10.1111/j.1745-4565.2010.00214.x]
7. Williams JH, Phillips TD, Jolly PE, Stiles JK, Jolly CM, Aggarwal D. Human aflatoxicosis in developing countries: a review of toxicology, exposure, potential health consequences, and interventions. The American journal of clinical nutrition. 2004 Nov 1;80(5):1106-22. [DOI:10.1093/ajcn/80.5.1106] [PMID]
8. Gummadidala PM, Chen YP, Beauchesne KR, Miller KP, Mitra C, Banaszek N, Velez-Martinez M, Moeller PD, Ferry JL, Decho AW, Chanda A. Aflatoxin-exposure of Vibrio gazogenes as a novel system for the generation of aflatoxin synthesis inhibitors. Frontiers in microbiology. 2016 Jun 3;7:814. [DOI:10.3389/fmicb.2016.00814] [PMID] [PMCID]
9. Probst C, Bandyopadhyay R, Cotty PJ. Diversity of aflatoxin-producing fungi and their impact on food safety in sub-Saharan Africa. International Journal of Food Microbiology. 2014 Mar 17;174:113-22. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2013.12.010] [PMID]
10. Smith LE, Prendergast AJ, Turner PC, Humphrey JH, Stoltzfus RJ. Aflatoxin exposure during pregnancy, maternal anemia, and adverse birth outcomes. The American journal of tropical medicine and hygiene. 2017 Apr 5;96(4):770-6. [DOI:10.4269/ajtmh.16-0730] [PMID] [PMCID]
11. ABDOLLAHI EM, MOAZENPOUR KM, Hokmabadi H. Investigation and Assess Knowledge of Small Pistachio Growers in Kerman Province about Aflatoxin. International Journal of Nuts and Related Sciences. 2011;2(2):35-9.
12. Cheraghali AM, Yazdanpanah H, Doraki N, Abouhossain G, Hassibi M, Ali-Abadi S, Aliakbarpoor M, Amirahmadi M, Askarian A, Fallah N, Hashemi T. Incidence of aflatoxins in Iran pistachio nuts. Food and Chemical Toxicology. 2007 May 1;45(5):812-6. [DOI:10.1016/j.fct.2006.10.026] [PMID]
13. Xiong B. Food safety and food imports in Europe: the risk of aflatoxins in pistachios. International Food and Agribusiness Management Review. 2017 Feb 7;20(1):129-41. [DOI:10.22434/IFAMR2016.0090]
14. Zomorrodi A. Improvement of competitiveness: the case of Iranian pistachio. World Journal of Social Sciences. 2014 Mar;4(1):237-50.
15. Battilani P, editor Mycotoxins in nuts. 14th GREMPA Meeting on Pistachios and Almonds Options Mediterraneennes Series A: Mediterranean Seminars; 2010.
16. Dini A, Khazaeli P, Roohbakhsh A, Madadlou A, Pourenamdari M, Setoodeh L, Askarian A, Doraki N, Farrokhi H, Moradi H, Khodadadi E. Aflatoxin contamination level in Iran's pistachio nut during years 2009-2011. Food Control. 2013 Apr 1;30(2):540-4. [DOI:10.1016/j.foodcont.2012.08.012]
17. Guchi E. Implication of aflatoxin contamination in agricultural products. American Journal of Food and Nutrition. 2015;3(1):12-20.
18. YARAHMADI R, VAFA Mr, MORIDI P, YARI P, NAJIBI SN, SOLEIMANI- ALYAR S. The Effect of Educational Intervention Using Attitude- Behavior Pattern of Health Nutrition on Labor Productivity Index. occupational hygene and health promotion journal. 2018;2(3):192-201. eng. [DOI:10.18502/ohhp.v2i3.145]
19. Yarahmadi R, Abarashi F, Solhi M, Haghani H. Understanding the role of response efficiency on reducing ergonomic risk factors in a manufacturing industry in Sabzevar. Iran Occupational Health. 2013 May 1;10(3).
20. Abareshi F, Yarahmadi R, Solhi M, Farshad AA. Educational intervention for reducing work-related musculoskeletal disorders and promoting productivity. International journal of occupational safety and ergonomics. 2015 Oct 2;21(4):480-5. [DOI:10.1080/10803548.2015.1087729] [PMID]
21. Ilesanmi FF, Ilesanmi OS. Knowledge of aflatoxin contamination in groundnut and the risk of its ingestion among health workers in Ibadan, Nigeria. Asian Pacific journal of tropical biomedicine. 2011 Dec 1;1(6):493-5. [DOI:10.1016/S2221-1691(11)60108-1]
22. Kumar GS, Popat M. Knowledge and adoption of aflatoxin management practices in groundnut farming in Junagadh, Gujarat, India. 2007.
23. Kumar G, Popat M. Farmers' perceptions, knowledge and management of aflatoxins in groundnuts (Arachis hypogaea L.) in India. Crop Protection. 2010;29(12):1534-41. [DOI:10.1016/j.cropro.2010.08.019]
24. CH L. A qualitative approach to content validity. Pers Psychol. 1975;28. [DOI:10.1111/j.1744-6570.1975.tb01393.x]
25. Abdollahzadeh G, Sharif Sharifzadeh M, Qadami Amraei Z. Assessing awareness of rice farmers of Sari County about impacts of usage of pesticides and its health risk in cropping year 2015. Iranian Journal of Health and Environment. 2017 Mar 15;9(4):545-58.
26. Mohammadbeigi A, Mohammadsalehi N, Aligol M. Validity and reliability of the instruments and types of measurments in health applied researches. Journal of rafsanjan university of medical sciences. 2015;13(12):1153-70.
27. EA. D. Validity and Reliability in Social Science Research. Education Research & Perspectives. 2011;38(1):105-23.
28. Soltani M HB, Baghianimoghadam M, Ehrampush M, Dalvand A, Dehghani Tafti A. The Knowledge, Attitude & Practice of Women Referred to Health Centers of Yazd on Moldy Food Contaminated with Aflatoxin. TB. 2017;15(5):44.54.
29. Akhondi A cM, Pezeshkirad Gh, Nourozi O. Investigating the Factors Influencing Pistachio Knowledge in Yazd Province in Prevention of Aflatoxin Pistachio Infection [farsi]. Iranian Journal of Agricultural Science. 1389;2(38-2):369-77.
30. Ezekiel CN, Sulyok M, Babalola DA, Warth B, Ezekiel VC, Krska R. Incidence and consumer awareness of toxigenic Aspergillus section Flavi and aflatoxin B1 in peanut cake from Nigeria. Food Control. 2013 Apr 1;30(2):596-601. [DOI:10.1016/j.foodcont.2012.07.048]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

yekzamani P, ashtarinezhad A, dehdari T, masruri B, Abolghasemi J. Development and Validation of An Instrument for Determining Knowledge and Practice of Pistachio Farmers in Terms of Aflatoxin and the Prevention Methods of its Production in Pistachio Product. Iran J Health Educ Health Promot. 2019; 7 (3) :328-338
URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1038-fa.html

یکزمانی پروانه، اشتری نژاد آزاده، دهداری طاهره، مسروری بتول، ابوالقاسمی جمیله. طراحی و اعتباریابی ابزار بررسی آگاهی و عملکرد کشاورزان پسته‌کار درمورد سم آفلاتوکسین و راه‌های پیشگیری از تولید آن در محصول پسته. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1398; 7 (3) :328-338

URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1038-fa.html



دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3991