زمینه و هدف: بارداری میتواند بهعنوان یکی از بهترین وقایع زندگی فردی و خانوادگی هر زن باشد اما ناخواستهبودن آن ممکن است سلامتی مادر، کودک، خانواده و نهایتاً جامعه را تهدید نماید. هدف از این مطالعه شناخت عمیق دلایل روانشناختی ناخواسته بودن بارداری زنان میباشد.
مواد و روشها: این مقاله بخشی از یک پژوهش با رویکرد کیفی از نوع تحلیل درونمایه در شهرستان اهواز و بهبهان در سال 1392 است. نمونهگیری به روش نمونهگیری مبتنی بر هدف و تا زمان اشباع یافتهها ادامه داشت. دادهها از طریق مصاحبه فردی عمیق بدون ساختار توسط پژوهشگران با 30 شرکتکننده (24 نفر دارای تجربه مستقیم و 6 نفر دارای تجربه غیرمستقیم) جمعآوری و همزمان با آن مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. استحکام دادهها توسط مشارکتکنندگان و کنترل خارجی تأیید گردید.
یافتهها: مضمونهای اصلی شامل سه زمینه بود: 1) شرمندگی ناشی از هنجارهای ذهنی مرتبط با بارداری، 2) احساس تنهایی و درک حمایت اجتماعی ناکافی و 3) ترس از عواقب ناگوار بارداری؛ که مجموعاً خود از 12 طبقه فرعی تشکیل شدند.
نتیجهگیری: یافتهها نشاندهنده دلایل روانشناختی احساس ناخواسته بودن بارداری بر اساس تجربیات زنان است. لذا، با در نظر گرفتن اینکه این بارداریها بهعنوان بارداریهای پرخطر محسوب میشوند، تدوین برنامههای آموزشی برای این مشکل ضروری است تا از آثار منفی بارداری ناخواسته بر سلامت جامعه کاسته شود.
نوع مقاله: مطالعه کیفی.
kheiriat M, zamanialavijeh F, araban M, kheiriat F. Reasons Deemed for an Unwanted Pregnancy: A Qualitative Study. Iran J Health Educ Health Promot 2014; 2 (2) :153-164 URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-110-fa.html
خیریت میترا، زمانی علویجه فرشته، عربان مرضیه، خیریت فاطمه. دلایل ناخواسته تلقی شدن یک بارداری: مطالعه کیفی. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت 1393; 2 (2) :164-153