[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: بهار ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر آموزش بر دانش، نگرش و عملکرد کارکنان دانشکده‌ علوم پزشکی سیرجان پیرامون استفاده از برچسب‌های مواد غذایی
بتول فرهبد ، فاطمه رحمتی نجارکلائی* ، محدثه بلوردی ، زهرا ایمانی گوغری ، فهیمه فرهبد ، رحمت الله زیدآبادی
چکیده:   (204 مشاهده)
زمینه و هدف: به نظر می رسد آموزش در ارتقاء دانش، بهبود الگوهای غذایی افراد و انتخاب‌های غذایی سالمتر تاثیر گذار است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه ‌آموزشی بر دانش، نگرش و عملکرد مصرف¬کنندگان در مورد استفاده از برچسب‌های مواد غذایی انجام گرفت.

مواد و روش ها : مطالعه مقطعی حاضر از نوع مداخله نیمه تجربی بوده و بر روی ۲۵۰ نفر از کارکنان دانشکده علوم پزشکی سیرجان انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته شامل پنج قسمت بود: اطلاعات دموگرافیک، سوالات مرتبط با دانش، نگرش، عملکرد و در نهایت نظرسنجی در خصوص برچسب های مواد غذایی و ویژگی¬های آنها. آموزش بصورت سخنرانی در قالب 2 جلسه 120 دقیقه با فاصله یک هفته همراه با بحث گروهی و آموزش مشارکتی بود. مطالعه حاضر فاقد گروه کنترل بوده و بصورت قبل و بعد انجام شد.  شش هفته پس از اجرای برنامه آموزشی، پرسشنامه ها مجددا توسط نمونه ها تکمیل گردید .

یافته‌ها: محدوده سنی این کارکنان 21 تا  57 سال و 85/3% آنها متاهل بودند. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که میانگین نمرات دانش قبل از آموزش 3/28± 11/38 بود که متعاقباً پس از آموزش به 2/42± 20/92 افزایش یافت. میانگین نمرات نگرش از 5/43± 29/48 به 4/79 ± 30/31 تغییر یافت؛ علاوه بر این، میانگین نمرات عملکرد از 3/31± 12/62 به 2/15± 17/88 افزایش یافت. نتایج حاکی از اختلاف معنادار میانگین نمره آگاهی 0/001˂ P، نگرش 0/03=P ، و عملکرد 0/001˂ P قبل و بعد از آموزش می باشد.

نتیجه‌گیری: باتوجه به این که بین نمره دانش، نگرش و عملکرد کارکنان دانشکده علوم پزشکی سیرجان قبل و بعد از آموزش اختلاف معنی¬داری وجود دارد لذا  استفاده ازروش آموزش مستقیم درخصوص برچسب های مواد غذایی پیشنهاد میگردد.

 
واژه‌های کلیدی: برچسب های غذایی، جدول حقایق تغذیه ای، دانش، نگرش، عملکرد
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش تغذیه
دریافت: 1399/2/19 | پذیرش: 1399/9/26
فهرست منابع
1. Viola GC, Bianchi F, Croce E, Ceretti E. Are food labels effective as a means of health prevention? Journal of public health research, 2016. Dec 9;5(3). 768. [DOI:10.4081/jphr.2016.768] [PMID] [PMCID]
2. Ghoreishi M-S, Vahedian-Shahroodi M, Jafari A, Tehranid H. Self-care behaviors in patients with type 2 diabetes: Education intervention base on social cognitive theory. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. 2019;13(3):2049-56. [DOI:10.1016/j.dsx.2019.04.045] [PMID]
3. Rahmdel, Farahbod B, Mazloomi SM, Sagheb MM, Babajafari S, Abdollahzadeh SM . Dietary intake of phosphorous and protein in Shiraz, Iran: A comparison of three assessment methods. Journal of Food Composition and Analysis, 2017. 1 62: 177-183. [DOI:10.1016/j.jfca.2017.05.012]
4. Andervazh L, jalili s, zanjani s. Studying the Factors Affecting the Attitude and Intention of Buying Organic food consumers: structural equation model. Iranian Journal of Health Education and Health Promotion. 2020;8(1):35-44. [DOI:10.29252/ijhehp.8.1.35]
5. Hoseini R, Hoseini Z. Investigating Nutritional Literacy of Male Student Athletes Contributed in 2018 Iran University Games. Journal of Health Literacy. 2019;4(1):53-9. [DOI:10.22038/jhl.2019.40251.1053]
6. Azman, N. and S.Z. Sahak, Nutritional label and consumer buying decision: a preliminary review. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 2014. 130: 490-498. [DOI:10.1016/j.sbspro.2014.04.057]
7. Ahmadi, A. Torkamani P, Sohrabi Z, Ghahremani F. Nutrition knowledge: application and perception of food labels among women. Pak J Biol Sci, 2013. 16(24): 2026-2030. [DOI:10.3923/pjbs.2013.2026.2030] [PMID]
8. Lewis, JE, Arheart KL, LeBlanc WG, Fleming LE, Lee DJ, Davila EP, et al. Food label use and awareness of nutritional information and recommendations among persons with chronic disease-. The American journal of clinical nutrition, 2009. 90(5): 1351-1357. [DOI:10.3945/ajcn.2009.27684] [PMID] [PMCID]
9. Madilo FK, Owusu-Kwarteng J, Kunadu AP, Tano-Debrah K. Self-reported use and understanding of food label information among tertiary education students in Ghana. Food Control, 2020. 108: 106841. [DOI:10.1016/j.foodcont.2019.106841]
10. Todua, N. Influence of Food Labeling Awareness on healthy behavior of Georgian Consumers. EcoForum, 2017. 6(2): 1-17.
11. Esfandiari Z, Marasi MR, Estaki F, Sanati V, Panahi E, Akbari N, et al. Influence of education on knowledge, attitude and practices of students of Isfahan University of Medical Sciences to traffic light inserted on food labeling. Tehran University Medical Journal, 2019. 77(1): 54-62.
12. Verduin, P., S. Agarwal, and S. Waltman, Solutions to obesity: perspectives from the food industry-. The American journal of clinical nutrition, 2005. 82(1): p. 259S-261S. [DOI:10.1093/ajcn.82.1.259S]
13. Campos, S., J. Doxey, and D. Hammond, Nutrition labels on pre-packaged foods: a systematic review. Public health nutrition, 2011. 14(8): 1496-1506. [DOI:10.1017/S1368980010003290] [PMID]
14. Limbu, Y.B., et al., Nutritional knowledge, attitude, and use of food labels among Indian adults with multiple chronic conditions. British Food Journal, 2019. [DOI:10.1108/BFJ-09-2018-0568]
15. Miller, L.M.S. and D.L. Cassady, The effects of nutrition knowledge on food label use. A review of the literature. Appetite, 2015. 92: 207-216. [DOI:10.1016/j.appet.2015.05.029] [PMID] [PMCID]
16. Moore, S.G., et al., Effect of educational interventions on understanding and use of nutrition labels: A systematic review. Nutrients, 2018. 10(10): 1432. [DOI:10.3390/nu10101432] [PMID] [PMCID]
17. Hazavehei M M, Faghih Solaimani P, Moeini B, Soltanian A R. Evaluation of the Educational Nutrition Intervention's Effects on Healthy Nutritional Behaviors Promotion in Elderly of Sanandaj: Application BASNEF Model. J Neyshabur Univ Med Sci. 2017; 5 (1) :39-51
18. Satia, J.A., J.A. Galanko, and M.L. Neuhouser, Food nutrition label use is associated with demographic, behavioral, and psychosocial factors and dietary intake among African Americans in North Carolina. Journal of the American Dietetic Association, 2005. 105(3): 392-402. [DOI:10.1016/j.jada.2004.12.006] [PMID]
19. Carrillo, E., P. Varela, and S. Fiszman, Influence of nutritional knowledge on the use and interpretation of Spanish nutritional food labels. Journal of food science, 2012. 77(1): H1-H8. [DOI:10.1111/j.1750-3841.2011.02479.x] [PMID]
20. Harbor-Locure, A.L., P.E. McLean-Meyinsse, and V.V. Bethea, Label use and importance rankings for selected milk labeling attributes. Journal of Food Distribution Research, 2001. 32(3): 54-68.
21. Guthrie JF, Fox JJ, Cleveland LE, Welsh S. Who uses nutrition labeling, and what effects does label use have on diet quality? Journal of Nutrition education, 1995. 27(4): 163-172. [DOI:10.1016/S0022-3182(12)80422-5]
22. Hawthorne KM, Moreland K, Griffin IJ, Abrams SA. An educational program enhances food label understanding of young adolescents. Journal of the American Dietetic Association, 2006. 106(6): 913-916. [DOI:10.1016/j.jada.2006.03.004] [PMID]
23. Esfandiari Z, Mirlohi M, Tanha JM, Hadian M, Mossavi SI, Ansariyan A, et al. Effect of Face-to-Face Education on Knowledge, Attitudes, and Practices Toward "Traffic Light" Food Labeling in Isfahan Society, Iran. International Quarterly of Community Health Education, 2020: 0272684X20916612. [DOI:10.1177/0272684X20916612] [PMID]
24. Jacobs, S.A., H. de Beer, and M. Larney, Adult consumers' understanding and use of information on food labels: a study among consumers living in the Potchefstroom and Klerksdorp regions, South Africa. Public health nutrition, 2011. 14(3): 510-522. [DOI:10.1017/S1368980010002430] [PMID]
25. Miller LM, Beckett LA, Bergman JJ, Wilson MD, Applegate EA, Gibson TN. Developing nutrition label reading skills: a web-based practice approach. Journal of medical Internet research, 2017. 19(1):e16. [DOI:10.2196/jmir.6583] [PMID] [PMCID]
26. Macon JF, Oakland MJ, Jensen HH, Kissack PA.Food label use by older Americans: data from the Continuing Survey of Food Intakes by Individuals and the Diet and Health Knowledge Survey 1994-96. Journal of Nutrition for the Elderly, 2004. 24(1): 35-52. [DOI:10.1300/J052v24n01_03] [PMID]
27. Mahdavi, A.M., P. Abdolahi, and R. Mahdavi, Knowledge, attitude and practice between medical and non-medical sciences students about food labeling. Health promotion perspectives, 2012. 2(2): p 173.
28. Katz DL, Treu JA, Ayettey RG, Kavak Y, Katz CS, Njike V. Peer Reviewed: Testing the Effectiveness of an Abbreviated Version of the Nutrition Detectives Program. Preventing chronic disease, 2014. 11. [DOI:10.5888/pcd11.130161] [PMID] [PMCID]
29. Kim, N.-Y. and J.-S. Lee, A study on perception and utilization of food-nutrition labeling by age in Busan residents. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 2009. 38(12): 1801-1810. [DOI:10.3746/jkfn.2009.38.12.1801]
30. Howlett, E., S. Burton, and J. Kozup, How modification of the nutrition facts panel influences consumers at risk for heart disease: the case of trans fat. Journal of Public Policy & Marketing, 2008. 27(1): 83-97. [DOI:10.1509/jppm.27.1.83]
31. Lindhorst K, Corby L, Roberts S, Zeiler S. Rural consumers' attitudes: towards nutrition labelling. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 2007. 68(3): 146-149. [DOI:10.3148/68.3.2007.146] [PMID]
32. Moore, S., et al., Effect of Educational Interventions on Understanding and Use of Nutrition Labels: A Systematic Review. Nutrients, 2018. 10(10): 1432. [DOI:10.3390/nu10101432] [PMID] [PMCID]
33. Pettigrew, S., et al., Evaluation outcomes of a long-running adult nutrition education programme. Public health nutrition, 2016. 19(4): 743-752. [DOI:10.1017/S1368980015001536] [PMID]
34. Chapman-Novakofski, K. and J. Karduck, Improvement in knowledge, social cognitive theory variables, and movement through stages of change after a community-based diabetes education program. Journal of the American Dietetic Association, 2005. 105(10): p. 1613-1616. [DOI:10.1016/j.jada.2005.07.010] [PMID]
35. SEE risk briefing Obesity concerns in the food and beverage industry, Ethical Investment Research Services (EIRIS)
36. Kollannoor-Samuel, G., et al., Effects of food label use on diet quality and glycemic control among Latinos with type 2 diabetes in a community health worker-supported intervention. American journal of public health, 2016. 106(6): 1059-1066. [DOI:10.2105/AJPH.2016.303091] [PMID] [PMCID]
37. Pennings, M.C., T. Striano, and S. Oliverio, A picture tells a thousand words: Impact of an educational nutrition booklet on nutrition label gazing. Marketing Letters, 2014. 25(4): 355-360. [DOI:10.1007/s11002-013-9259-9]
38. Pletzke V, Henry BW, Ozier AD, Umoren J. The effect of nutrition education on knowledge, attitude, and behavior relating to trans fatty acids in foods. Family and Consumer Sciences Research Journal, 2010. 39(2): 173-183. [DOI:10.1111/j.1552-3934.2010.02055.x]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.SIRUMS.REC.1397.001


XML   English Abstract   Print



برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4280