زمینه و هدف: تغذیه مناسب و متنوع و انجام رفتارهای بهداشتی سالم از اساسی ترین پایه های سلامت دانش آموزان می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی رفتارهای تغذیه ای و بهداشتی در دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر یزد می باشد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر توصیفی از نوع مقطعی می باشد که در فصل بهار سال 1392 طراحی و اجرا شد. نمونه مورد بررسی 320 دانش آموز از دبیرستان های دولتی شهر یزد بوده که به روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شده بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه نظام مراقبت مدرسه محور سلامت دانش آموزان (GSHS) بوده که دوبخش آن(بخش رفتارهای تغذیه ای و بهداشتی) پس از تایید روایی و پایایی آن مورد استفاده قرار گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه ها، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 شده و از آمار توصیفی(جداول فراوانی، میانگین و انحراف از معیار) و آزمون آماری استنباطی کای اسکوئر استفاده شد.
یافته ها: بیش از 18 درصد از دانش آموزان همیشه صبحانه نمی خوردند. بیش از 48 درصد از دانش آموزان حداقل یکبار از نوشابه های گاز دار در روز مصرف می کردند، بیش از 64 درصد آنها طی هفت روز گذشته حداقل یکبار از غذاهای آماده مصرف می کردند. تنها 14 درصد از دانش آموزان همیشه دست های خود را قبل از خوردن غذا می شستند.کمتر از 8 درصد از دانش آموزان حاضر در این مطالعه در زمینه های مختلف بهداشت تغذیه و بهداشت فردی طی کلاس های خود آموزش دیده بودند.
نتیجه گیری: برنامه ریزی صحیح و طراحی برنامه های آموزشی مناسب در جهت پرهیز از غذاهای آماده، بی کیفیت وسرشار از چربی و نمک و بطور کلی شیوه زندگی سالم و بهداشت فردی برای دانش آموزان ضروری به نظرمی رسد.
H S, MH B, Z K, A E, M K, Sh O. Survey of health and nutritional behaviors among high school students. Iran J Health Educ Health Promot 2014; 1 (4) :69-80 URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-99-fa.html
شهبازی حسن، باقیانی مقدم محمد حسین، خواجه زهرا، اسماعیلی عباس، کریمی معصومه، علیان عجم شهناز. بررسی رفتارهای تغذیه ای و بهداشتی در دانش آموزان مقطع دبیرستان . آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1392; 1 (4) :69-80