[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پرداخت الکترونیک ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه نامه ها













..
:: دوره 10، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 10 شماره 4 صفحات 384-372 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده در دانش آموزان ابتدایی
فاطمه جوانمرد ، نسرین روزبهانی* ، محسن شمسی ، فاطمه عزیزی سلیمان
چکیده:   (1378 مشاهده)
زمینه و هدف: مصرف نوشیدنی‌های شیرین¬شده در بین دانش‌آموزان دوره ابتدایی روز به روز در حال افزایش می‌باشد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه¬ریزی شده بر مصرف نوشیدنی‌های شیرین ¬شده در دانش¬آموزان ابتدایی انجام شد. 

روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی آموزشی بر روی 155 نفر (75 نفرگروه آزمون و 80 نفرگروه کنترل) از دانش¬آموزان دوره ابتدایی شهر اراک انجام شد. داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته براساس نظریه رفتار برنامه¬ریزی شده جمع¬آوری شد. سپس پویش آموزشی طی یک ماه شامل رویدادهای بازی، نمایش، نمایشگاه نوشیدنی‌های سالم، مسابقه نقاشی با حضور والدین و معلمین و همچنین جلسه آموزش مخصوص والدین برای گروه آزمون انجام شد. برای گروه کنترل برنامه های آموزشی معمول اجرا شد.

یافته ها: میانگین سنی دانش‌آموزان شرکت¬کننده در‌این مطالعه 0/93±10/73 سال و میزان مصرف نوشیدنی شیرین آنها 2/44±3/75 لیوان در روز بود. سه ماه بعد از مداخله آموزشی دانش‌آموزان و همچنین مادران آنها در هر دو گروه آزمون و کنترل به طور معنی داری نوشیدنی شیرین شده کمتری نسبت به قبل از مداخله مصرف کردند، اما ‌این کاهش مصرف درگروه آزمون به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (0/001>p). بعد از مداخله، درگروه آزمون میانگین نمره نگرش، هنجارذهنی، کنترل رفتاری درک شده و قصد کاهش مصرف نوشیدنی شیرین به طور معنی¬داری افزایش یافت(0/001>p) اما درگروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد.  

نتیجه گیری: با توجه به نتایج‌ این مطالعه طراحی و اجرای پویش آموزشی بر مبنای تئوری رفتار برنامه¬ریزی شده در مدارس می-تواند سبب کاهش مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده در دانش‌آموزان و مادران آنها شود.
 
شماره‌ی مقاله: 5
واژه‌های کلیدی: برنامه آموزشی، دانش‌آموزان، نوشیدنی‌های شیرین شده، نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده
متن کامل [PDF 594 kb]   (763 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت
دریافت: 1401/1/11 | پذیرش: 1401/4/18
فهرست منابع
1. ¬ Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children's health: an update of the literature. BMC obesity.2018;5(1):1-27 [DOI:10.1186/s40608-017-0178-9] [PMID] [PMCID]
2. van de Gaar VM, van Grieken A, Jansen W, Raat H. Children's sugar-sweetened beverages consumption: associations with family and home-related factors, differences within ethnic groups explored. BMC public health.2017;17(1):1-11 [DOI:10.1186/s12889-017-4095-0] [PMID] [PMCID]
3. 3 .Brand-Miller JC, Barclay AW. Declining consumption of added sugars and sugar-sweetened beverages in Australia:A challenge for obesity prevention.The American journal of clinical nutrition.2017;105(4):854-863 [DOI:10.3945/ajcn.116.145318] [PMID]
4. Gui Z-H, Zhu Y-N, Cai L, Sun F-H, Ma Y-H, Jing J, et al. Sugar-sweetened beverage consumption and risks of obesity and hypertension in chinese children and adolescents:a national cross-sectional analysis. Nutrients.2017;9(12):1302 [DOI:10.3390/nu9121302] [PMID] [PMCID]
5. 5 .Haughton CF, Waring ME, Wang ML, Rosal MC, Pbert L, Lemon SC. Home Matters: Adolescents Drink More Sugar-Sweetened Beverages When Available at Home. The Journal of pediatrics ,2018,202:121-128.‏ [DOI:10.1016/j.jpeds.2018.06.046] [PMID] [PMCID]
6. 6 .Kelishadi R, Qorbani M, Motlagh ME, Ardalan G, Heshmat R, Hovsepian S. Socioeconomic disparities in dietary and physical activity habits of Iranian children and adolescents: the CASPIAN-IV study." Archives of Iranian Medicine(2016);19.8:0-0.‏
7. Clemens RA, Jones JM, Kern M, Lee SY, Mayhew EJ, Slavin JL, et al. Functionality of sugars in foods and health.Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety.2016,15.3:433-470.‏ [DOI:10.1111/1541-4337.12194] [PMID]
8. 8 .Mazarello Paes V, Hesketh K, O'Malley C, Moore H, Summerbell C, Griffin S, et al.Determinants of sugar‐sweetened beverage consumption in young children:a systematic review.obesity reviews.2015,16.11: 903-913.‏ [DOI:10.1111/obr.12310] [PMID] [PMCID]
9. 9 .Moynihan P, Kelly S. Effect on caries of restricting sugars intake: systematic review to inform WHO guidelines. Journal of dental research.2014,93(1):8-18. [DOI:10.1177/0022034513508954] [PMID] [PMCID]
10. 10 .Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-sweetened beverage, obesity, and type 2 diabetes in children and adolescents: policies, taxation, and programs.Current diabetes reports.2018,18.6:1-10.‏ [DOI:10.1007/s11892-018-1004-6] [PMID] [PMCID]
11. 11 .Vos MB, Kaar JL, Welsh JA, Van Horn LV, Feig DI, Anderson CA, et al. Added sugars and cardiovascular disease risk in children: a scientific statement from the American Heart Association.Circulation.2017, 135.19:e1017-e1034.‏ [DOI:10.1161/CIR.0000000000000439] [PMID] [PMCID]
12. 12 .Loh D, Moy F, Zaharan N, Jalaludin M, Mohamed Z. Sugar‐sweetened beverage intake and its associations with cardiometabolic risks among adolescents. Pediatric obesity.2017,12.1:e1-e5.‏ [DOI:10.1111/ijpo.12108] [PMID]
13. 13 .Keller A, Bucher Della Torre S. Sugar-sweetened beverages and obesity among children and adolescents: a review of systematic literature reviews. Childhood Obesity.2015,11.4:338-346.‏ [DOI:10.1089/chi.2014.0117] [PMID] [PMCID]
14. Wijarnpreecha K, Thongprayoon C, Edmonds P, Cheungpasitporn W. Associations of sugar-and artificially sweetened soda with nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis. QJM: An International Journal of Medicine.2016,109.7:461-466.‏ [DOI:10.1093/qjmed/hcv172] [PMID]
15. 15 .Manyema M, Veerman LJ, Tugendhaft A, Labadarios D, Hofman KJ. Modelling the potential impact of a sugar-sweetened beverage tax on stroke mortality, costs and health-adjusted life years in South Africa. BMC public health.2016,16.1:1-10.‏ [DOI:10.1186/s12889-016-3085-y] [PMID] [PMCID]
16. 16 .Pase MP, Himali JJ, Jacques PF, DeCarli C, Satizabal CL, Aparicio H, et al. Sugary beverage intake and preclinical Alzheimer's disease in the community. Alzheimer's & Dementia.2017,13.9:955-964.‏ [DOI:10.1016/j.jalz.2017.01.024] [PMID] [PMCID]
17. Fuchs MA, Sato K, Niedzwiecki D, Ye X, Saltz LB, Mayer RJ, et al. Sugar-sweetened beverage intake and cancer recurrence and survival in CALGB 89803 (Alliance). PLoS One.2014,9.6:e99816.‏ [DOI:10.1371/journal.pone.0099816] [PMID] [PMCID]
18. Johnson RJ, Segal MS, Sautin Y, Nakagawa T, Feig DI, Kang DH, et al. Potential role of sugar (fructose) in the epidemic of hypertension, obesity and the metabolic syndrome, diabetes, kidney disease, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr.2007,86.4:899-906.‏
19. Grant-Guimaraes J, Feinstein R, Laber E, Kosoy J. Childhood overweight and obesity. Gastroenterology Clinics. 2016 Dec 1;45(4):715-28. [DOI:10.1016/j.gtc.2016.07.007] [PMID]
20. Bahreynian M, Kelishadi R, Qorbani M, Motlagh ME, Kasaeian A, Ardalan G, et al. Weight disorders and anthropometric indices according to socioeconomic status of living place in Iranian children and adolescents:The CASPIAN-IV study. Journal of research in medical sciences: The official journal of Isfahan University of Medical Sciences,2015,20.5:440.‏ [DOI:10.4103/1735-1995.163960] [PMID] [PMCID]
21. Esmaili H, Bahreynian M, Qorbani M, Motlagh ME, Ardalan G, Heshmat R, et al. Prevalence of General and Abdominal Obesity in a Nationally Representative Sample of Iranian Children and Adolescents: the CASPIAN-IV study. Iranian journal of pediatrics,2015,25.3.‏ [DOI:10.5812/ijp.25(3)2015.401] [PMID]
22. Breda J, Jewell J, Keller A. The importance of the World Health Organization sugar guidelines for dental health and obesity prevention. Caries research.2019,53.2:149-152 [DOI:10.1159/000491556] [PMID] [PMCID]
23. Ebrahimi S, Ghofranipour F, Tavousi M. The Effect of Educational Intervention on Promoting Healthy Eating Behaviors among Primary School Students in Kermanshah City, Iran. Journal of Education and Community Health.2017;3(3):17-23. [DOI:10.21859/jech-03033]
24. peyman n, charoghchian khorasani e, moghzi m.The Impact of Education on the Basis of the Theory of Planned Behavior on Junk Food Consumption in high school in Chenaran.Razi Journal of Medical Sciences.2016;23(149):62-72
25. Ghaffari ¬¬M, Sherizadeh Y, Rakhshandehroo, Sakineh, Ramezankhani A. Psychological determinants of fast-food consumption among male students of Khoy city high schools: an application of the theory of planned behavior. Pajoohande.2015;20(5):266-272.
26. barati f, shamsi m, khorsandi m, ranjbaran m.The Effect of Theory Planned Behavior Education to Students Through Role-play to Promote Preventive Behaviors in the Consumption of Junk Food. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2018;19(6):425-434.
27. Mazloomy-Mahmoodabad SS, Navabi ZS, Ahmadi A, Askarishahi M.The effect of educational intervention on weight loss in adolescents with overweight and obesity: Application of the theory of planned behavior.ARYA atherosclerosis.2017,13.4:176.‏
28. McKenzie JF NB, Thackeray R. Planning, implementing & evaluating health promotion programs:A primer: Pearson; Jones & Bartlett Learning,2022.‏
29. Ajzen I, Driver BL. Prediction of leisure participation from behavioral, normative, and control beliefs: An application of the theory of planned behavior. Leisure Sciences,1991,13.3:185-204. [DOI:10.1080/01490409109513137]
30. Cunha DB,de Souza BdS,Pereira RA, Sichieri R. Effectiveness of a randomized school-based intervention involving families and teachers to prevent excessive weight gain among adolescents in Brazil. PLoS One.2013,8.2:e57498.‏ [DOI:10.1371/journal.pone.0057498] [PMID] [PMCID]
31. Mohammadi Zeidi I, Pakpour A. Effectiveness of educational intervention based on theory of planned behavior for promoting breakfast and healthy snack eating among elementary school students.Razi Journal of Medical Sciences.2013,20.112:67-78.‏
32. Movahedi A, Roosta R.Food composition table.Tehran:Shaheed Beheshti University of Medical Sciences,2000.‏
33. Kim S-R, Kim H-H, Nam S-H . Effect of oral health education on the planned behavior theory variables among hospitalized alcoholic patients using structural equation model. Biomedical Research,2017,28.19 :8316-8320.
34. Lin C-Y, Cheung MK, Hung AT, Poon PK, Chan SC, Chan CC. Can a modified theory of planned behavior explain the effects of empowerment education for people with type 2 diabetes? Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism.2020,11:2042018819897522.‏ [DOI:10.1177/2042018819897522] [PMID] [PMCID]
35. Singh UK, Gautam N,Bhandari TR, Sapkota N.Educational Intervention of Intention Change for Consumption of Junk Food among School Adolescents in Birgunj Metropolitan City, Nepal, Based on Theory of Planned Behaviors. Journal of Nutrition and Metabolism.2020,2020.‏ [DOI:10.1155/2020/7932324] [PMID] [PMCID]
36. Riebl SK, MacDougall C, Hill C, Estabrooks PA, Dunsmore JC, Savla J, et al. A Mixed Methods Analysis of Beverage Choices in Adolescents and Their Parents Using the Theory of Planned Behavior. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2016;116(2):226. [DOI:10.1016/j.jand.2015.10.019] [PMID] [PMCID]
37. Jadgal MS, Sayedrajabizadeh S, Sadeghi S, Nakhaei-Moghaddam T.Effectiveness of Nutrition Education for elementary School Children Based on Theory of Planned Behavior. Current Research in Nutrition and Food Science Journal.2020,8.1:308-317.‏ [DOI:10.12944/CRNFSJ.8.1.29]
38. Vardanjani AE, Reisi M, Javadzade H, Pour ZG, Tavassoli E.The Effect of nutrition education on knowledge, attitude, and performance about junk food consumption among students of female primary schools. Journal of education and health promotion.2015,4.‏ [DOI:10.4103/2277-9531.162349] [PMID] [PMCID]
39. Bogart LM, Cowgill BO, Sharma AJ, Uyeda K, Sticklor LA, Alijewicz KE, et al. Parental and home environmental facilitators of sugar-sweetened beverage consumption among overweight and obese Latino youth. Academic pediatrics.2013,13.4:348-355.‏ [DOI:10.1016/j.acap.2013.02.009] [PMID] [PMCID]
40. Zahid A, Davey C, Reicks M. Beverage intake among children: associations with parent and home-related factors. International journal of environmental research and public health.2017,14.8:929.‏ [DOI:10.3390/ijerph14080929] [PMID] [PMCID]
41. Avery A, Bostock L, McCullough F. A systematic review investigating interventions that can help reduce consumption of sugar-sweetened beverages in children leading to changes in body fatness. Journal of Human Nutrition and Dietetics,2015,28:52-64.‏ [DOI:10.1111/jhn.12267] [PMID] [PMCID]
42. 42 .Wang ML, Otis M, Rosal MC, Griecci CF, Lemon SC.Reducing sugary drink intake through youth empowerment: results from a pilot-site randomized study. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.2019,16.1:1-12.‏ [DOI:10.1186/s12966-019-0819-0] [PMID] [PMCID]
43. Delshad Noghabi A, Moshki M. The Impact of Education on the Basis of the Theory of Planned Behavior on the Level and Method of Supervision of TheirParents on Watching Television by Students. Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences. 2014;1(4):7-17.
44. Kothe EJ, Mullan BA. A randomised controlled trial of a theory of planned behaviour to increase fruit and vegetable consumption. Fresh Facts. Appetite. 2014;78:68-75. [DOI:10.1016/j.appet.2014.03.006] [PMID]
45. Zoellner J, Estabrooks PA, Davy BM, Chen YC, You W. Exploring the theory of planned behavior to explain sugar-sweetened beverage consumption. Journal of nutrition education and behavior. 2012 Mar 1;44(2):172-7. [DOI:10.1016/j.jneb.2011.06.010] [PMID] [PMCID]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.ARAKMU.REC.1398.055



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Javanmard F, Roozbahani N, shamsi M, Azizi Soleiman F. The effectiveness of an educational program based on the theory of planned behavior on the consumption of sugar-sweetened beverages among primary school students. Iran J Health Educ Health Promot 2023; 10 (4) : 5
URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-2159-fa.html

جوانمرد فاطمه، روزبهانی نسرین، شمسی محسن، عزیزی سلیمان فاطمه. اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده در دانش آموزان ابتدایی. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1401; 10 (4) :372-384

URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-2159-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645