[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پرداخت الکترونیک ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه نامه ها













..
:: دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1402 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 68-56 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر مداخله آموزشی بر دریافت نمک افراد در معرض خطر پرفشاری خون: کاربرد نظریه رفتار برنامه ریزی شده
لیلی مازار ، مصطفی نصیرزاده* ، محمدرضا میرکی
چکیده:   (1813 مشاهده)
زمینه و هدف: فشار خون بالا به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری های قلبی، مغزی، کلیوی و سایر بیماری ها را افزایش می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در خصوص دریافت نمک در افراد در معرض خطر پرفشاری خون شهر انار، رفسنجان انجام شد.

مواد و روش ها: مطالعه نیمه تجربی حاضر در میان 141 نفر (70 نفر گروه مداخله، 71 نفر گروه کنترل) با روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. داده ها بوسیله پرسشنامه مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده قبل و دو ماه بعد از مداخله جمع آوری شد و میزان نمک دریافتی روزانه از طریق آزمایش ادرار 24 ساعته ارزیابی شد. برنامه مداخله ای در شش جلسه آموزشی بصورت مجازی برگزار گردید. داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و تی زوجی در سطح معنی داری 0/05 تحلیل گردیدند.

یافته ها: بعد از اجرای برنامه آموزشی، آزمون آماری تی مستقل، بین میانگین نمره ساختارهای نظریه دو گروه و نمک دریافتی (7/63 گرم در گروه مداخله در مقایسه با 12/01 در گروه کنترل) اختلاف معنی داری نشان داد (0/05>P). بیشترین تغییر ایجاد شده در ساختار باورهای رفتاری (21/42+) و کمترین تغییر در ساختار قدرت درک شده (1/87+) بود.

نتیجه گیری: با توجه به نتایج، برنامه آموزشی حاضر بر کاهش میزان نمک دریافتی اثر بخش بود. لذا ارائه برنامه های آموزشی بصورت حضوری و با مشارکت فعال دیگر افراد خانواده (دیگران مهم) با هدف توانمندسازی خانواده در کنترل و نظارت بر مصرف نمک دریافتی، پیشنهاد می گردد

 
شماره‌ی مقاله: 5
واژه‌های کلیدی: آموزش، نظریه، رفتار، فشار خون بالا، نمک، سدیم
متن کامل [PDF 527 kb]   (1201 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت
دریافت: 1401/6/23 | پذیرش: 1401/9/14
فهرست منابع
1. Kholdi N, Sheikhani A, Zayeri F, Pirasteh A. Self-efficacy and readiness of women to reduce discretionary salt consumption. Daneshvar Medicine. 2017;25(2):9-20.
2. World Health Organization, Q&As on hypertension.[ Accessed 2 July 2022]. Available from: http://who.int/features/qa/82/en.
3. Fakhri M, Salemi T, Mahmudian S, Fatahi S, Amiri F, Gholanbar S. A Survey of initial symptom of hypertension in hypertensive patients referred to special clinics of Kermanshah University of Medical Sciences in 2014. Journal of Clinical Research in Paramedical Sciences. 2015;4(3):246-254.
4. Mazloomy Mahmoodabad SS, Tehrani H, Gholian-Aval M, Gholami H, Nematy M. The effect of social class on the amount of salt intake in patients with hypertension. Blood pressure. 2016;25(6):360-3. [DOI:10.1080/08037051.2016.1179508] [PMID]
5. He FJ, Tan M, Ma Y, MacGregor GA. Salt reduction to prevent hypertension and cardiovascular disease: JACC State-of-the-Art Review. J Am Coll Cardiol. 2020;75(6):632-647. [DOI:10.1016/j.jacc.2019.11.055] [PMID]
6. World Health Organization, Salt reduction, Key facts. [Accessed 2 July 2022]. Available from: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction.
7. Rezaei S, Mahmoudi Z, Sheidaei A, Aryan Z, Mahmoudi N, Gohari K, et al. Salt intake among Iranian population: the first national report on salt intake in Iran. Journal of hypertension. 2018;36(12):2380-9. [DOI:10.1097/HJH.0000000000001836] [PMID]
8. Campbell NR, Lackland DT, Lisheng L, Zhang XH, Nilsson PM, Niebylski ML. The World Hypertension League: where now and where to in salt reduction. Cardiovasc Diagn Ther. 2015;5(3):238-42.
9. Ortega RM, Jiménez Ortega AI, Martínez García RM, Cuadrado Soto E, Aparicio A, López-Sobaler AM. Nutrición en la prevención y el control de la osteoporosis [Nutrition in the prevention and control of osteoporosis]. Nutr Hosp. 2020; 37(Spec No2): 63-66. [DOI:10.20960/nh.03360] [PMID]
10. Bouras E, Tsilidis KK, Triggi M, Siargkas A, Chourdakis M, Haidich AB. Diet and Risk of Gastric Cancer: An Umbrella Review. Nutrients. 2022;14(9):1764. [DOI:10.3390/nu14091764] [PMID] [PMCID]
11. Abdolhasan Naghibi S, Yahyazadeh R, Yazdani Cherati J. Knowledge, Attitude Referred to Health Centers on Salt Intake. J. Maz. Univ. Med. 2012;22(95):99-104.
12. Ortega RM, López-Sobaler AM, Ballesteros JM, Pérez-Farinós N, Rodríguez-Rodríguez E, Aparicio A, Perea JM, Andrés P. Estimation of salt intake by 24 h urinary sodium excretion in a representative sample of Spanish adults. Br J Nutr. 2011;105(5):787-94. [DOI:10.1017/S000711451000423X] [PMID]
13. Reyhani P, Azabdaftari F, Ebrahimi-Mamagani M, Asghari-Jafarabadi M, Shokrvash B. The Predictors of High Dietary Salt Intake among Hypertensive Patients in Iran. Int J Hypertens. 2020;2020:6748696. [DOI:10.1155/2020/6748696] [PMID] [PMCID]
14. Jalilian F, Matin A, Mahboubi M, Rahimi S, Kiamanesh N, Rahimi A, et al. Factors related to salt consumption: Application of theory of planned behavior. Int. J. Trop. Med. 2016; 11(5):139-42.
15. Rezabeigi Davarani E, Mahmoodi MR, Khanjani N, Fadakar Davarani MM. Application of planned behavior theory in predicting factors influencing nutritional behaviors related to cardiovascular diseases among health volunteers in Kerman. J. HEALTH Sci. 2018; 8(5):518-29.
16. Zareban I, Izadi-rad H, Adineh H. Modeles and Theories in Health Education. Tehran, Oloom & Fonoon Moein, 2018. P: 3, 9-12, 116- 121.
17. Barati F, Shamsi M, Khorsandi M, Ranjbaran M. Measuring the constructs of planned behavior theory regarding the behaviors preventing of junk food consumption in elementary students in Arak in 2015. Arak Medical University Journal (AMUJ). 2016;18(11):10-18.
18. Alami A, Tavakoly Sany SB, Tehrani H, Lael-Monfared E, Hosseini Z, Jafari A. The effect of educational intervention on iron and vitamin D consumption based on the theory of planned behaviour in Iranian adolescent girls: a quasi-experimental study. International Journal of Health Promotion and Education. 2019;57(6):316-31. [DOI:10.1080/14635240.2019.1632732]
19. Agh atabay R, Zareban I, Shahrakipoor M, Montazerifar F. Evaluation of effectiveness of education based on the theory of planned behavior on salt intake of rural women of Chabahar. Joural of Zabol Uiversity of Medical Sciences and Health Services. 2015;7(1):1-13.
20. Rahimdel T, Morowatisharifabad MA, Salehi-Abargouei A, Mirzaei M, Fallahzadeh H. Evaluation of an education program based on the theory of planned behavior for salt intake in individuals at risk of hypertension. Health Educ Res. 2019;34(3):268-278. [DOI:10.1093/her/cyz007] [PMID]
21. Srivastava A, Mirza TM, Sharan S. Prehypertension. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022.
22. Ogedegbe G, Pickering T. Principles and techniques of blood pressure measurement. Cardiol. Clin. 2010; 28(4):571-86. [DOI:10.1016/j.ccl.2010.07.006] [PMID] [PMCID]
23. Vischer AS, Burkard T. Principles of blood pressure measurement-current techniques, office vs ambulatory blood pressure measurement. Hypertension: from basic research to clinical practice. 2016:85-96. [DOI:10.1007/5584_2016_49] [PMID]
24. Land MA, Webster J, Christoforou A, Praveen D, Jeffery P, Chalmers J, et al. Salt intake assessed by 24 h urinary sodium excretion in a random and opportunistic sample in Australia. BMJ Open. 2014;4(1):e003720. [DOI:10.1136/bmjopen-2013-003720] [PMID] [PMCID]
25. Layeghiasl M, Malekzadeh J, Shams M, Maleki M. Using social marketing to reduce salt intake in iran. Public Health Front. 2020;8:207. [DOI:10.3389/fpubh.2020.00207] [PMID] [PMCID]
26. Chen J, Tian Y, Liao Y, Yang S, Li Z, He C, et al. Salt-restriction-spoon improved the salt intake among residents in China. PLoS One. 2013;8(11):e78963. [DOI:10.1371/journal.pone.0078963] [PMID] [PMCID]
27. Sutherland J, Edwards P, Shankar B, Dangour AD. Fewer adults add salt at the table after initiation of a national salt campaign in the UK: a repeated cross-sectional analysis. Br J Nutr. 2013;110(3):552-8. [DOI:10.1017/S0007114512005430] [PMID]
28. Goyer L, Dufour R, Janelle C, Blais C, L'Abbé C, Raymond E, et al. Randomized controlled trial on the long-term efficacy of a multifaceted, interdisciplinary lifestyle intervention in reducing cardiovascular risk and improving lifestyle in patients at risk of cardiovascular disease. J Behav Med. 2013;36(2):212-24. [DOI:10.1007/s10865-012-9407-3] [PMID]
29. Choi HY, Park HC, Ha SK. Salt sensitivity and hypertension: a paradigm shift from kidney malfunction to vascular endothelial dysfunction. Electrolyte Blood Press. 2015;13(1):7-16. [DOI:10.5049/EBP.2015.13.1.7] [PMID] [PMCID]
30. Ravi S, Bermudez OI, Harivanzan V, Kenneth Chui KH, Vasudevan P, Must A, Thanikachalam S, Thanikachalam M. Sodium intake, blood pressure, and dietary sources of sodium in an adult south indian population. Ann Glob Health. 2016;82(2):234-42. [DOI:10.1016/j.aogh.2016.02.001] [PMID]
31. Mente A, O'Donnell M, Rangarajan S, Dagenais G, Lear S, McQueen M, et al. Associations of urinary sodium excretion with cardiovascular events in individuals with and without hypertension: a pooled analysis of data from four studies. Lancet. 2016;388(10043):465-75. [DOI:10.1016/S0140-6736(16)30467-6] [PMID]
32. Jensen PN, Bao TQ, Huong TT, Heckbert SR, Fitzpatrick AL, LoGerfo JP, et al. The association of estimated salt intake with blood pressure in a Viet Nam national survey. PLoS One. 2018;13(1):e0191437. [DOI:10.1371/journal.pone.0191437] [PMID] [PMCID]
33. Borah PK, Kalita HC, Paine SK, Khaund P, Bhattacharjee C, Hazarika D, et al. An information, education and communication module to reduce dietary salt intake and blood pressure among tea garden workers of Assam. Indian Heart J. 2018;70(2):252-258. [DOI:10.1016/j.ihj.2017.08.008] [PMID] [PMCID]
34. Moeini M, Hosseini HA, Maleki F SRG. The effect of an educational plan based on the health belief model on salt consumption of the women at hypertension risk. J. Urmia Nurs. Midwifery Fac. 2014;12(2):94-100.
35. Cornélio ME, Godin G, Rodrigues RC, de Freitas Agondi R, Alexandre NM, Gallani MC. Effect of a behavioral intervention of the SALdável program to reduce salt intake among hypertensive women: A randomized controlled pilot study. Eur J Cardiovasc Nurs. 2016; 15(3):e85-94. [DOI:10.1177/1474515115589275] [PMID]
36. Welsh D, Lennie TA, Marcinek R, Biddle MJ, Abshire D, Bentley B, et al. Low-sodium diet self-management intervention in heart failure: pilot study results. Eur J Cardiovasc Nurs. 2013;12(1):87-95. [DOI:10.1177/1474515111435604] [PMID] [PMCID]
37. Morowatisharifabad MA, Salehi-Abargouei A, Mirzaei M, Rahimdel T. Behavioral beliefs of reducing salt intake from the perspective of people at risk of hypertension: An exploratory study. ARYA Atheroscler. 2019;15(2):59-66.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.RUMS.REC.1398.091



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mazar L, Nasirzadeh M, Miraki M R. The effect of educational intervention on salt intake of people at risk of high blood pressure: application of the theory of planned behavior. Iran J Health Educ Health Promot 2023; 11 (1) : 5
URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-2273-fa.html

مازار لیلی، نصیرزاده مصطفی، میرکی محمدرضا. تاثیر مداخله آموزشی بر دریافت نمک افراد در معرض خطر پرفشاری خون: کاربرد نظریه رفتار برنامه ریزی شده. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1402; 11 (1) :56-68

URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-2273-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4660