زمینه و هدف: ایمنی در شرکتهای پالایش نفت به عنوان یک امر مهم در نظر گرفته میشود. این شرکتها ارتقای فرهنگ ایمنی را از اولویتهای کلیدی خود میدانند. لذا این پژوهش با هدف ارزیابی فرهنگ ایمنی در یک پالایشگاه نفت بر حسب مدل گلر انجام شد. مواد و روشها: پرسشنامه و چکلیستهای پژوهش برا اساس مدل گلر که از سه بعد اصلی (رفتار، محیط، فرد) تشکیل یافته است، تهیه شدند. بعد از مطالعه اولیه و اطمینان از روایی و پایایی پرسشنامه و چکلیستها، 190 نفر از کارکنان پالایشگاه نفت به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. همراه با تکمیلکردن پرسشنامهها توسط کارکنان یک ارزیابی عملکرد توسط چکلیست رفتاری نیز به عمل آمد. ارزیابی از محیط هم توسط چک لیست محیطی تکمیل شد. دادههای حاصل از پرسشنامه و چکلیستها به بانک اطلاعاتی منتقل و تجزیهوتحلیل آماری توسط آزمونهای کایاسکوئر و اسپیرمن انجام شد.
یافتهها: میانگین سنی افراد مورد بررسی 35/46 سال و با انحرافمعیار 10/68 بود. همچنین بیشتر شرکتکنندگان متأهل بودند (70/50%). بیشتر آنان دیپلم (62/10%) داشتند. طبق اظهار نظر کارکنان، 29/5% آنان در طول سابقه کاری خود دچار حادثه ناشی از شغل شده بودند. افراد مورد مطالعه همچنین از نگرش متوسط و عملکرد نسبتاً خوبی برخوردار بودند. با استفاده از آزمون پیرسون بین ادراکات با عملکرد کارکنان رابطه معناداری بهدستآمد (P-Value=/009 ).
نتیجهگیری: با وجود ارتباط معنادار بین ادراکات و عملکرد کارکنان با متغیرهایی مانند نوع استخدامی، واحد کار، نوع شغل، میزان تحصیلات که در اکثر موارد با علیرغم عملکرد خوب (به خاطر هنجاری بودن رعایت اصول ایمنی)، کارکنان از نگرش ضعیفتری نسبت به رعایت اصول ایمنی برخوردار بودند. به نظر میرسد لازم است در این زمینه بیشتر کار شود تا ایمنی و رعایت اصول ایمنی بهصورت یک ارزش نمودار شوند.
taghdisi M H, Haghighi M, Alimohammadi I, Zarie F, Yekefalah D. Assessment Health,Safety & Environment Culture in an Oil Refinery Based On Geller Model. Iran J Health Educ Health Promot 2013; 1 (3) :47-56 URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-97-fa.html
تقدیسی محمد حسین، حقیقی مرتضی، علیمحمدی ایرج، زارعی فاطمه، یکه فلاح داوود. ارزیابی فرهنگ ایمنی در یکی از پالایشگاه های نفت بر حسب مدل گلر. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1392; 1 (3) :47-56