[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پرداخت الکترونیک ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه نامه ها













..
:: دوره 9، شماره 4 - ( 10-1400 ) ::
جلد 9 شماره 4 صفحات 349-327 برگشت به فهرست نسخه ها
الگوهای غذایی مرتبط با چاقی بزرگسالان شهر تهران، ایران: مرور دامنه ای
ناهید ظرافتی شعاع ، لیلا آزادبخت ، فرزانه عسگری طائی ، محمد حسین تقدیسی ، ناهید آریائیان*
چکیده:   (3493 مشاهده)
زمینه و هدف: شناسایی الگوهای غذایی مرتبط با چاقی بر سیاستگذاری موثر است. هدف این مطالعه، جمع بندی الگوهای غذایی مرتبط با چاقی بزرگسالان شهر تهران و گروه های غذایی این الگوها بود.

مواد و روش ها: این مطالعه در چارچوب روش پنج مرحله ای آرکسی و اُمالی انجام شد. جستجوی مقالات منتشر شده در دو دهه اخیر (2020-2000) در پایگاه های اطلاعات بین المللی (پابمد، وب آو ساینس)، پایگاه های اطلاعات ملی (سید، ایرانداک) و موتور جستجوی گوگل اسکولار با کلمات کلیدی چاقی، اضافه وزن، الگوی رژیم غذایی، الگوی خوردن، الگوی غذایی، رژیم غذایی و ایران و نیز جستجوی پایان نامه ها، گزارشات پایانی و فهرست منابع مطالعات منتخب به صورت دستی انجام شد. مطالعات بر اساس مقیاس نیوکاسل اتاوا ارزیابی کیفیت شدند. 

یافته ها: تعداد 12 مطالعه وارد مطالعه مروری گردید. از مجموع 33 الگوی غذایی، 17 الگو با چاقی رابطه داشتند. هشت الگوی غذایی نامطلوب، هشت الگوی غذایی مطلوب و یک الگوی غذایی ارتباط متناقض با چاقی داشتند. گروه های غذایی که در الگوهای غذایی نامطلوب مشترک بودند شامل: نوشابه شیرین شده و صنعتی، شیرینی و دسرها، آب میوه های صنعتی، قندوشکر، گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده و امعاء و احشاء، چربی جامد، غلات تصفیه شده، میان وعده های شور وگروه های غذایی که در الگوهای غذایی مطلوب مشترک بودند شامل: سبزیجات، میوه ها، گوشت طیور و ماهی، حبوبات، غلات کامل، زیتون یا روغن زیتون بود. 

نتیجه گیری: الگوهای غذایی مرتبط با چاقی در بزرگسالان شهر تهران رایج است. این مطالعه اطلاعاتی از گروه های غذایی فراهم کرده است که راهنمای سیاستگذاری هدفمند برای بهبود این گروه های غذایی درحوزه های عرضه فروشگاه های مواد غذایی، مصرف خانوارها و تولیدات صنایع غذایی و کشاورزی است.
 
شماره‌ی مقاله: 1
واژه‌های کلیدی: الگوهای غذایی، رژیم غذایی، رژیم غذایی سالم، رژیم غذایی ناسالم، اضافه وزن
متن کامل [PDF 784 kb]   (2189 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: سلامت عمومی
دریافت: 1400/2/31 | پذیرش: 1400/6/1
فهرست منابع
1. Keikha F, Ansari H, khosravi M, Seraji M. The Effect of Educational Intervention on Health Literacy and Nutritional Performance of Female High School Students in Zahedan. Journal of Health Literacy. 2021;6(1):41-50.
2. Aghdasi Z, Tehrani H, Esmaiely H, Ghavami M, Vahedian-Shahroodi M. Application of social cognitive theory on maternal nutritional behavior for weight of children 6 to 12 months with Failure to thrive (FTT). Iranian Journal of Health Education and Health Promotion. 2021;9(2):145-58.:42. [DOI:10.52547/ijhehp.9.2.145]
3. Wharton S, Lau DC, Vallis M, Sharma AM, Biertho L, Campbell-Scherer D, et al. Obesity in adults: a clinical practice guideline. CMAJ. 2020; 192(31):E875-91. [DOI:10.1503/cmaj.191707] [PMID] [PMCID]
4. Sheikh AB, Nasrullah A, Haq S, Akhtar A, Ghazanfar H, Nasir A, et al. The interplay of genetics and environmental factors in the development of obesity. Cureus. 2017; 9(7). [DOI:10.7759/cureus.1435]
5. Vernarelli JA, Mitchell DC, Rolls BJ, Hartman TJ. Dietary energy density and obesity: how consumption patterns differ by body weight status. Eur J Nutr. 2018; 57(1):351-61. [DOI:10.1007/s00394-016-1324-8] [PMID]
6. Turner C, Kalamatianou S, Drewnowski A, Kulkarni B, Kinra S, Kadiyala S. Food Environment Research in Low- and Middle-Income Countries: A Systematic Scoping Review. Adv Nutr. 2020; 11(2):387-97. [DOI:10.1093/advances/nmz031] [PMID] [PMCID]
7. Jassemi Zergani M, Seirafi M-R, Taghdisi M-H, Malihi zuckerini S, Taghavi-Kojeidi H. Evaluation of effectiveness of integration of Mindfulness-Based-Eating Awareness Training and implementation intention model on Body Mass Index, Waist circumference, Mindfulness Eating, and Physical Activity in Obese Women. Iranian Journal of Health Education and Health Promotion. 2021;9(1):94-109. [DOI:10.52547/ijhehp.9.1.94]
8. Hawkes C. Dietary implications of supermarket development: a global perspective. Dev Policy Rev. 2008; 26(6):657-92. [DOI:10.1111/j.1467-7679.2008.00428.x]
9. Pestoni G, Krieger J-P, Sych JM, Faeh D, Rohrmann S. Cultural differences in diet and determinants of diet quality in Switzerland: Results from the national nutrition survey menuCH. Nutrients. 2019; 11(1):126. [DOI:10.3390/nu11010126] [PMID] [PMCID]
10. Govindaraju T, Sahle BW, McCaffrey TA, McNeil JJ, Owen AJ. Dietary patterns and quality of life in older adults: A systematic review. Nutrients. 2018; 10(8):971. [DOI:10.3390/nu10080971] [PMID] [PMCID]
11. Rezagholizadeh F, Djafarian K, Khosravi S, Shab-Bidar S. A posteriori healthy dietary patterns may decrease the risk of central obesity: findings from a systematic review and meta-analysis. Nutr Res. 2017; 41:1-13 [DOI:10.1016/j.nutres.2017.01.006] [PMID]
12. Vahedian-Shahroodi M, Tehrani H, Robat-Sarpooshi D, GHolian-Aval M, Jafari A, Alizadeh-Siuki H. The impact of health education on nutritional behaviors in female students: An application of health belief model. International Journal of Health Promotion and Education. 2021;59(2):70-82.. [DOI:10.1080/14635240.2019.1696219]
13. Naska A, Lagiou A, Lagiou P. Dietary assessment methods in epidemiological research: current state of the art and future prospects. F1000research. 2017; 6:626. [DOI:10.12688/f1000research.10703.1] [PMID] [PMCID]
14. Reedy J, Subar AF, George SM, Krebs-Smith SM. Extending methods in dietary patterns research. Nutrients. 2018; 10(5):571. [DOI:10.3390/nu10050571] [PMID] [PMCID]
15. Shahinfar H, Safabakhsh M, Babaei N, Ebaditabar M, Davarzani S, Amini MR, et al. Association of major dietary patterns with muscle strength and muscle mass index in middle-aged men and women: Results from a cross-sectional study. Clin Nutr ESPEN. 2020; 39:215-21. [DOI:10.1016/j.clnesp.2020.06.010] [PMID]
16. Mousavizadeh Z, Hosseini-Esfahani F, Javadi A, Daneshpour MS, Akbarzadeh M, Javadi M, et al. The interaction between dietary patterns and melanocortin-4 receptor polymorphisms in relation to obesity phenotypes. Obes Res Clin Pract. 2020; 14(3):249-56. [DOI:10.1016/j.orcp.2020.04.002] [PMID]
17. Mirzababaei A, Sajjadi SF, Ghodoosi N, Pooyan S, Arghavani H, Yekaninejad MS, et al. Relations of major dietary patterns and metabolically unhealthy overweight/obesity phenotypes among Iranian women. Diabetes Metab Syndr. 2019; 13(1):322-31. [DOI:10.1016/j.dsx.2018.09.012] [PMID]
18. Tangestani H, Emamat H, Yekaninejad MS, Keshavarz SA, Mirzaei K. Variants in Circadian Rhythm Gene Cry1 Interacts with Healthy Dietary Pattern for Serum Leptin Levels: a Cross-sectional Study. Clin Nutr Res. 2021; 10(1):48-58. [DOI:10.7762/cnr.2021.10.1.48] [PMID] [PMCID]
19. Arksey H, O'Malley L. Scoping studies: towards a methodological framework. Int. J. Soc. Res. Methodol. 2005; 8(1):19-32. [DOI:10.1080/1364557032000119616]
20. Herzog R, Álvarez-Pasquin MJ, Díaz C, Del Barrio JL, Estrada JM, Gil Á. Are healthcare workers' intentions to vaccinate related to their knowledge, beliefs and attitudes? A systematic review. BMC Public Health. 2013; 13(1):1-17 [DOI:10.1186/1471-2458-13-154] [PMID] [PMCID]
21. Wells GA, Shea B, O'Connell D, Peterson J, Welch V, Losos M, et al. The Newcastle-Ottawa Scale (NOS) for assessing the quality of nonrandomised studies in meta-analyses. Available from: http://www.ohri.ca/programs/clinical_epidemiology/oxford.asp
22. Mirmiran P, Ghohroudy AF, Niazi SH, Ahmadi B, Nayeri F, Azizi F. Dietary Patterns and Non Communicable Disease among Iranian Women: A Systematic Review. Women's Health Bull. 2014; 1(3):1-8. [DOI:10.17795/whb-21358]
23. Ezatifar A. Study of household major dietary patterns and their association with overweight and obesity in Iranian adults [dissertation]. Tehran: Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences; 2016.
24. Fung TT, Schulze M, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Dietary patterns, meat intake, and the risk of type 2 diabetes in women. Arch Intern Med. 2004; 164(20):2235-40. [DOI:10.1001/archinte.164.20.2235] [PMID]
25. Montonen J, Knekt P, Harkanen T, Jarvinen R, Heliovaara M, Aromaa A, et al. Dietary patterns and the incidence of type 2 diabetes. Am. J. Epidemiol. 2005; 161(3):219-27. [DOI:10.1093/aje/kwi039] [PMID]
26. Van Dam RM, Rimm EB, Willett WC, Stampfer MJ, Hu FB. Dietary patterns and risk for type 2 diabetes mellitus in U.S. men. Ann. Intern. Med. 2002; 136(3):201-9. [DOI:10.7326/0003-4819-136-3-200202050-00008] [PMID]
27. Mu M, Xu LF, Hu D, Wu J, Bai MJ. Dietary Patterns and Overweight/Obesity: A Review Article. Iran. J. Public Health. 2017; 46(7):869-76.
28. Medina-Remon A, Kirwan R, Lamuela-Raventos RM, Estruch R. Dietary patterns and the risk of obesity, type 2 diabetes mellitus, cardiovascular diseases, asthma, and neurodegenerative diseases. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018; 58(2):262-96. [DOI:10.1080/10408398.2016.1158690] [PMID]
29. Luger M, Lafontan M, Bes-Rastrollo M, Winzer E, Yumuk V, Farpour-Lambert N. Sugar-Sweetened Beverages and Weight Gain in Children and Adults: A Systematic Review from 2013 to 2015 and a Comparison with Previous Studies. Obes Facts. 2017; 10(6):674-93. [DOI:10.1159/000484566] [PMID] [PMCID]
30. Rippe JM, Angelopoulos TJ. Relationship between added sugars consumption and chronic disease risk factors: current understanding. Nutrients. 2016; 8(11):697. [DOI:10.3390/nu8110697] [PMID] [PMCID]
31. Moussavi N, Gavino V, Receveur O. Could the quality of dietary fat, and not just its quantity, be related to risk of obesity? Obesity (Silver Spring). 2008; 16(1):7-15. [DOI:10.1038/oby.2007.14] [PMID]
32. Hastert TA, de Oliveira Otto MC, Lê-Scherban F, Steffen BT, Steffen LM, Tsai MY, Jacobs DR Jr, Baylin A. Association of plasma phospholipid polyunsaturated and trans fatty acids with body mass index: results from the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Int J Obes (Lond). 2018 Mar; 42(3):433-440. [DOI:10.1038/ijo.2017.282] [PMID] [PMCID]
33. Emamat H, Yari Z, Farhadnejad H, Mirmiran P. Differential effects of dietary fatty acids on body composition and adiposity. Curr Nutr Food Sci. 2020; 16(2):142-54. [DOI:10.2174/1573401314666181010100002]
34. Hammad SS, Jones PJ. Dietary fatty acid composition modulates obesity and interacts with obesity‐related genes. Lipids. 2017; 52(10):803-22. [DOI:10.1007/s11745-017-4291-9] [PMID]
35. Yu E, Hu FB. Dairy Products, Dairy Fatty Acids, and the Prevention of Cardiometabolic Disease: a Review of Recent Evidence. Curr Atheroscler Rep. 2018; 20(5):24. [DOI:10.1007/s11883-018-0724-z] [PMID] [PMCID]
36. Geng T, Qi L, Huang T. Effects of Dairy Products Consumption on Body Weight and Body Composition among Adults: An Updated Meta-Analysis of 37 Randomized Control Trials. Mol Nutr Food Res. 2018; 62(1). [DOI:10.1002/mnfr.201700410] [PMID]
37. Pfeuffer M, Watzl B. Nutrition and health aspects of milk and dairy products and their ingredients. Ernahrungs Umschau. 2018; 65(2): 22-33.e14-e17. Available at: DOI: 10.4455/eu.2018.006
38. Sherafat-Kazemzadeh R, Egtesadi S, Mirmiran P, Hedayati M, Gohari M, Vafa M, et al. Predicting of Changes in Obesity Indices Regarding to Dietary Patterns in Longitudinal Tehran Lipid and Glucose Study. Iran. J. Endocrinol. Metab. 2010; 12(2):131-44.
39. Esmaeillzadeh A, Azadbakht L, Khoshfetrat MR, Kimiagar M. Major dietary patterns, general and central adiposity among Tehrani female teachers. Health system research. 2011; 6(4):676-89.
40. Esmaillzadeh A, Mirmiran P, Azizi F. Whole-grain consumption and the metabolic syndrome: a favorable association in Tehranian adults. Eur J Clin Nutr. 2005; 59(3):353-62. [DOI:10.1038/sj.ejcn.1602080] [PMID]
41. Serra-Majem L, Bautista-Castano I. Relationship between bread and obesity. Br. J. Nutr. 2015; 113 Suppl 2:S29-35. [DOI:10.1017/S0007114514003249] [PMID]
42. McRae MP. Health Benefits of Dietary Whole Grains: An Umbrella Review of Meta-analyses. J Chiropr Med. 2017; 16(1):10-8. [DOI:10.1016/j.jcm.2016.08.008] [PMID] [PMCID]
43. Iqbal WA, Stewart GB, Smith AJ, Seal CJ. Protocol: The effect of whole-grain dietary intake on non-communicable diseases: A systematic review, multivariate meta-analysis and dose-response of prospective cohorts, cross-sectional, case-control and intervention studies. PeerJ Prepr. 2018. [DOI:10.7287/peerj.preprints.26710]
44. Whittle CR, Woodside JV, Cardwell CR, McCourt HJ, Young IS, Murray LJ, et al. Dietary patterns and bone mineral status in young adults: the Northern Ireland Young Hearts Project. Br. J. Nutr. 2012; 108(8):1494-504. [DOI:10.1017/S0007114511006787] [PMID]
45. Xu S-H, Qiao N, Huang J-J, Sun C-M, Cui Y, Tian S-S, et al. Gender differences in dietary patterns and their association with the prevalence of metabolic syndrome among Chinese: a cross-sectional study. Nutrients. 2016; 8(4):180. [DOI:10.3390/nu8040180] [PMID] [PMCID]
46. USDA. A series of systematic reviews on the relationship between dietary patterns and health outcomes. Alexandria: US Departmentof Agriculture; 2014.
47. Izadi V, Azadbakht L. Specific dietary patterns and concentrations of adiponectin. J Res Med Sci. 2015; 20(2): 178-184.
48. Rains TM, Leidy HJ, Sanoshy KD, Lawless AL, Maki KC. A randomized, controlled, crossover trial to assess the acute appetitive and metabolic effects of sausage and egg-based convenience breakfast meals in overweight premenopausal women. Nutr. J. 2015; 14(1):17. [DOI:10.1186/s12937-015-0002-7] [PMID] [PMCID]
49. B Keogh J, M Clifton P. Energy Intake and Satiety Responses of Eggs for Breakfast in Overweight and Obese Adults-A Crossover Study. Int J Environ Res Public Health. 2020; 17(15):5583. [DOI:10.3390/ijerph17155583] [PMID] [PMCID]
50. Gorabi S. The association and the conteraction of priori and posteriori dietary patterns, some of adipokines and myoclines with components of metabolic syndrome [dessertation]. School of Nutritional Sciences and Dietetics: Tehran University of medical science; 2020.
51. Hosseini-Esfahani F, Koochakpoor G, Mirmiran P, Daneshpour MS, Azizi F. Dietary patterns modify the association between fat mass and obesity-associated genetic variants and changes in obesity phenotypes. Br J Nutr. 2019; 121(11):1247-54. [DOI:10.1017/S0007114519000643] [PMID]
52. Rezazadeh A, Rashidkhani B, Omidvar N. Evaluation of major dietary patterns and general and central obesity in adult women of north Tehran in 2007. Research in Medicine. 2010; 33 (4):246-258.
53. Hosseini Esfahani F, Mirmiran P, Djazayeri S, Mehrabi Y, Azizi F. Change in Food Patterns and its Relation to Alterations in Central Adiposity in Tehranian of District 13 Adults. Iran. J. Endocrinol. Metab. 2008; 10(4):299-312.
54. Mirmiran P, Djazayery A, Hosseini esfahani F, Mehrabi Y, Azizi F. Change in food patterns of Tehrani adults and its association with changes in their body weight and body mass index in District 13 of Tehran: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2008; 2(4):67-80.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: 9221324204



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zerafati-Shoae N, Azadbakht L, Asgari-Taee F, Taghdisi M H, Ariyaeian N. Dietary Patterns Associated with Adult Obesity in Tehran, Iran: A Scoping Review. Iran J Health Educ Health Promot 2022; 9 (4) : 1
URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1707-fa.html

ظرافتی شعاع ناهید، آزادبخت لیلا، عسگری طائی فرزانه، تقدیسی محمد حسین، آریائیان ناهید. الگوهای غذایی مرتبط با چاقی بزرگسالان شهر تهران، ایران: مرور دامنه ای. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت. 1400; 9 (4) :327-349

URL: http://journal.ihepsa.ir/article-1-1707-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 4 - ( 10-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران Iranian Journal of Health Education and Health Promotion
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645